Het werkveld van bodem en ondergrond heeft professionals nodig met een frisse blik die over grenzen heen kijken. Het Nationaal Bodemtraineeship speelt in op deze behoefte en biedt pas afgestudeerde hbo'ers en wo'ers een unieke en aantrekkelijke start van hun carrière in bodem en ondergrond.

Werken met talent

Werk met jouw talent

Werk met talent

16.12.2020

Durf jij de Sprong te wagen?

Voor de nieuwsbrief van het Gelders Ondergrond Overleg schreef Sannah Nagelkerken, talentmanager bij het Nationaal Bodemtraineeship, een column over 'SPRONG'. Een initiatief, in samenwerking met het Uitvoeringsprogramma Bodem- en Ondergrond en de Provincie Gelderland, om door 'anders' (samen) te werken bij te dragen aan complexe ruimtelijke opgaven. Hoe? Lees snel verder.

> lees meer

24.07.2020

Programma Kennisevent 2 oktober 2020

Wij nodigen je graag uit voor het Kennisevent van het Nationaal Water-, Energie- en Bodemtraineeship op vrijdag 2 oktober 2020. Het thema van deze dag is: "Durf te Dromen".

> lees meer

24.07.2020

Project over duurzaam bodembeheer bij Waterschap De Dommel

> lees meer

24.07.2020

Bodemweekend: ontdek de schatten van Leiden

> lees meer

23.12.2019

Fietsexcursie Jong STRONG: ruimte voor de natuur

JongSTRONG bezocht op een zonnige 30 oktober het project de ‘Binnenveldse Hooilanden’, waar Willem Hendriks van ‘Mooi Binnenveld’ ons al fietsend rondleidde door het gebied.

> lees meer

21.10.2019

Begeleidersdag: Een kleurrijke dag vol inspiratie

Wat doen trainees nu eigenlijk precies op de vrijdag tijdens hun trainingen? Wat houdt het trainingsprogramma in? En vooral ook: Hoe kan ik mijn trainee het beste begeleiden op de werkvloer? Dit zijn vragen die veel begeleiders hebben. Om hen zo goed mogelijk te betrekken bij het traineeship, organiseren we voor elke startende groep een begeleidersdag. Begin juni vond er weer zo’n dag plaats.In de aanloop naar de volgende begeleiderstraining in december kijken we terug op de afgelopen keer. Onze trainers Eveline van der Giessen en Marc de Vries zorgden voor een interactief programma met veel aandacht voor het Personal Colorsysteem. Een tool die als een rode draad door het programma loopt.

> lees meer

21.10.2019

Nieuwe groep gestart!

Op vrijdag 11 oktober is er een weer een nieuwe groep trainees van het Nationaal Bodemtraineeship gestart! Gemeente Utrecht doet sinds deze lichting voor het eerst mee aan het bodemtraineeship. De kick-off ging van start samen met de nieuwe trainees van Nationaal Watertraineeship en - voor het eerst - het Nationaal Energietraineeship.

> lees meer

21.10.2019

SIKB-congres

Systeemdenken, samenwerking en kerncompetenties als voorwaarden voor functioneel werken? Misschien niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de wereld van bodem- en ondergrond. Toch werd vanuit dit gedachtegoed het jaarlijkse SIKB (stichting infrastructuur kwaliteitborging bodembeheer) congres afgetrapt. Het thema van deze editie; ‘+31 even Nederland bellen …’ Wat kan men elders in de wereld leren van onze aanpak leren als het gaat om bodembeheer en archeologie, en vice versa? Vanuit het Nationaal Bodemtraineeship leverden wij een bijdrage aan deze dag door een foutensessie te organiseren. 

> lees meer

21.10.2019

Lara Rodenburg: Eerste trainee bij ministerie van LNV


Voor het algemeen belang werken en bezig zijn met duurzaamheid, dat is wat Lara Rodenburg wilde na haar master Environment and Resource Management. Ze solliciteerde bij het Nationaal Watertraineeship en… werd gevraagd of ze ook interesse had in het Nationaal Bodemtraineeship. Dat had ze zeker en sinds mei is Lara de eerste bodemtrainee bij het ministerie. Ze werkt mee aan het nationaal programma landbouwbodems en het actieprogramma klimaatadaptatie. “Nieuwe skills, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, komen meteen van pas”, vertelt ze.

> lees meer

21.10.2019

Manouk Los: Traineeship mooie overgang studeren naar werken

Met elke groep die het Nationaal Bodemtraineeship afrondt, groeit ons alumninetwerk. Ook Manouk Los behoort tot onze alumni. Nu ze in vaste dienst is gekomen bij de gemeente Rotterdam blikt ze terug op de afgelopen twee jaar. “Voor mij was het traineeship vooral een ideale overgang van de universiteit naar het werkende leven”, vertelt ze. “Ik wist nog niet zo goed wat ik wilde en als trainee had ik de kans om bij meerdere organisaties te kijken en mezelf te ontwikkelen. Ik ben bij gemeente Rotterdam blijven werken omdat ik het hier ontzettend naar mijn zin heb. Het contact met het NBT blijft. Erg fijn zo’n netwerk!”


> lees meer

23.09.2019

Paul Verhaagen gunt trainee Joeri personal excellence

Trainee Joeri Messelink wilde graag werken bij aannemingsbedrijf HMVT. Hij benaderde het bedrijf én hij gaf aan dat hij graag mee wilde doen aan het Nationaal Bodemtraineeship. Inmiddels heeft hij de eerste drie maanden van het traineeship erop zitten. Zijn begeleider Paul Verhaagen kan Joeri’s proactieve houding wel waarderen.

> lees meer

14.03.2019

Nieuwe bodemorganisaties en trainees gezocht!

In april dit voorjaar gaan we weer van start met een nieuwe groep trainees! Steeds meer verschillende (bodem) organisaties weten ons te vinden. Tot 3 mei a.s. zijn wij nog op zoek naar (nieuwe) werkplekken voor onze bodemkandidaten. Wie denkt er met ons mee?

Wil jij als bodemtrainee aan de slag? Ook aanmelden kan nog voor de komende groep!

14.03.2019

Wij zijn verhuisd!

Per 1 maart zijn wij verhuisd naar het Lange Voorhout 90 in Den Haag. Een plek waar nog meer ruimte is voor ontmoeting, werken en groei. Wees welkom!

14.03.2019

Agenda Bodemtraineeship voorjaar

Woensdag 3 april 2019
ATGM Career Event, Breda

Vrijdag 5 april 2019
Projectpresentaties Water- en Bodemtrainees

Vrijdag 12 april
Start nieuwe traineegroep (NWT/NBT18)

Donderdag 16 mei
Bodembreed Symposium, Nijmegen

Vrijdag 17 mei
Carrièredag IBN Battuta, Groningen

14.03.2019

Een nieuwe collega: Renee!

De cirkel is weer rond voor programmamanager, Renée Vergouwe. "In 2010 werkte ik bij het NWP aan het Human Capital Water en Delta programma", vertelt ze. Ons doel was meer instroom van meer jong talent in de watersector. Ik heb Jaap in die periode ondersteund bij de opzet van het Nationaal Watertraineeship, maar daarna hield mijn officiële betrokkenheid op." Toch verloor Renée het Nationaal Watertraineeship- en later Bodemtraineeship - niet uit het oog. Integendeel. "Bij het NWP hebben we verschillende trainees gehad", zegt ze. "En Jaap weet dat ik graag fotografeer, dus hij vroeg me vaak om foto's te nemen van nieuwe groepen en vertrekkende groepen. Ik zag dan hoeveel de trainees gegroeid waren, zo mooi! Toen Jaap vroeg of ik bij het Nationaal Bodem- en Watertraineeship wilde komen werken, heb ik geen seconde getwijfeld. Ik werk in een hartstikke leuk team en in een sector met idealistische en bevlogen mensen. Wat wil je nog meer?"

14.03.2019

Activiteitencommissie op de latten! En meer ...

Wat door velen als een van de grote meerwaarden van het Nationaal Water- en Bodemtraineeship wordt genoemd is de contacten die je opdoet met je medetrainees. En daarom worden er, naast de trainingen en projecten, ook activiteiten georganiseerd door de activiteitencommissie. Dit varieert van inhoudelijke activiteiten, zoals lezingen en workshops, tot informele activiteiten zoals borrels. Hierbij een korte terugblik op de afgelopen activiteiten, en vooral ook een vooruitblik naar de komende activiteiten!

> lees meer

11.03.2019

Terugblik op twee jaar traineeship: Evert Jan!

Door trainee Evert Jan Dijk:

Mij is gevraagd om kort terug te blikken op twee jaar traineeship. Om te beginnen, had ik van te voren niet gedacht dat ik bij een waterschap zou gaan werken. Voordat ik aan het traineeship begon, had ik dankzij een brede interesse, veel verschillende opties in gedachten. Iets met onderzoek, projecten of beleid, zolang het maar raakvlakken heeft met landbouw en bodem heeft. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik een beperkt idee had van wat een waterschap doet.

> lees meer

28.02.2019

Wij verhuizen per 1 maart!

Wij verhuizen per 1 maart naar een nieuw kantoorpand aan de Lange Voorhout 90.

> lees meer

14.02.2019

Activiteitencommissie op volle toeren! (copy)

Wat door velen als een van de grote meerwaarde van het Nationaal Watertraineeship wordt genoemd is de contacten die je opdoet met je mede-traineegenoten. En daarom worden er, naast de trainingen en projecten, ook activiteiten georganiseerd door de activiteitencommissie. Dit varieert van inhoudelijke activiteiten, zoals lezingen en workshops, tot informele activiteiten zoals borrels. Hierbij een korte terugblik op de afgelopen activiteiten, en vooral ook een vooruitblik naar de komende activiteiten!

> lees meer

01.02.2019

Bodembewustzijn

Door trainee Sander van Nielen

Iedereen die aan of in de ondergrond werkt, weet hoe belangrijk de bodem is voor ons dagelijks leven en onze samenleving. Maar hoe veel weet jouw buurman daar eigenlijk van?

Veel mensen hebben geen idee van wat zich in de ondergrond afspeelt, laat staan wat we eraan te danken hebben. Terwijl er zo veel interessants in verborgen zit. Als Bodemtrainee heb ik het belang van de bodem meegemaakt. In dit stukje vertel ik daar meer over, aan de hand van een bijzondere ervaring.

> lees meer

21.12.2018

Grondboorkampioenschap 2018!

In oktober hebben we met een team vanuit het Nationaal Bodemtraineeship meegedaan met de Nationale Kampioenschappen Grondboren in Wageningen. Deze kampioenschappen worden jaarlijks georganiseerd door de Wageningse studievereniging Pyrus, het NWT/NBT is sponsor van dit evenement. Doel is om een Edelmann boor zo snel mogelijk tot de handvaten in de grond te krijgen, op een zware kleigrond.

> lees meer

08.10.2018

Een bodemtrainee voor Omgevingsdienst Midden-Holland

Dat bodemvraagstukken steeds belangrijker worden, merken ze ook bij Omgevingsgdienst Midden-Holland, een orgaan dat wettelijke taken uitvoert voor zes aangesloten gemeentes en de provincie Zuid-Holland. Jeanet Mellema, coördinator binnen het team Bodem en Archeologie: "Ik ben via het Nationaal Bodemtraineeship op zoek gegaan naar een nieuwe collega voor ons team. Jonge mensen brengen nieuwe ideeën mee en ze zien dingen anders. Bovendien vinden we het als organisatie belangrijk om bij te dragen aan waardevolle eerste werkervaringen van de toekomstige generatie. Sinds april hebben wij Wesley Fransen als trainee."

> lees meer

25.09.2018

Trainee Jordy van 't Hull: een voorliefde voor landbouwthema's

Hoe kunnen we koolstof uit de lucht opslaan in de bodem? Hoe kunnen we de emissie van lachgas en CO2 vanuit de landbouw verminderen? Met dit soort vraagstukken houdt bodemtrainee Jordy van 't Hull zich sinds mei bezig bij Wageningen Environmental Research (WENR). "Mijn interesse ligt bij de interactie tussen bodem en klimaat", vertelt hij. "Verder vind ik het leuk om mezelf te ontwikkelen. Toen het Nationaal Bodemtraineeship me vroeg of ik als trainee in Wageningen aan de slag wilde, was de optelsom snel gemaakt. Ik merk dat ik een voorliefde heb voor landbouwthema's en ik zie mezelf hier nog wel promotieonderzoek doen."

> lees meer

12.09.2018

Een bodemproject uitgelicht: wat weten wij over PFAS

Door trainee Luytzen Woudstra:

We hebben tegenwoordig water- en vuilafstotende schoenen, pannen met antiaanbaklaag en brandvertragend blusschuim. De stoffen die ervoor zorgen dat onze producten deze fantastische eigenschappen hebben behoren tot de perfluor-alkyl stoffen (PFAS). Deze stoffen zijn zo handig dat we ze overal tegenkomen. Niet alleen in ons windjack of antiaanbakpan maar ook in bankstellen, vloerbedekking en zelfs in gebitsreiniging.
Kennen wij de bedreigingen van PFAS en hoe kunnen wij ons voorbereiden op toekomstig beleid?
Met deze vragen gingen bodemtrainees begin dit jaar aan de slag.

> lees meer

04.09.2018

Wildplukken doe je zo!

Door trainee Irene Eisink:

Op 29 juni is het Nationaal Bodem- en Watertraineeship op pad gegaan met Bosbaas Edwin Cornelissen om te smikkelen van en te leren over eetbare planten. Was dit volkomen recreatief? Ja en nee: Leren wildplukken gaat over goed kijken en observeren van je omgeving. Sommige planten kunnen bijna overal groeien, anderen alleen in een specifieke omgeving. Leren kijken naar het type landschap: loofbos, akker, slootkant, duin, strand? Droog/nat, pasgeleden omgewoelde grond of serene bosbodem? Het kan je veel vertellen!

> lees meer

04.09.2018

Trainees evalueren de omgevingsmanagement van het Hoogheemraadschap van Rijnland

Draagvlak en participatie zijn een ‘must' voor elk (ruimtelijk) project en het belang ervan neemt alleen maar toe. Veel waterschappen hebben zich daarom de afgelopen jaren omgevingsmanagement volgens het Integraal Projectmanagement Model (IPM) eigen gemaakt. Ook het Hoogheemraadschap van Rijnland (HHR) werkt volgens het IPM-model en levert producten en resultaten conform het IPM-rolprofiel van de Rijnlandse omgevingsmanager.

> lees meer

28.08.2018

Laatste kans: Schrijf je nu in!

> lees meer

28.08.2018

Dit is het Nationaal Bodemtraineeship!

Met trots presenteren we ons nieuwe filmpje! Dit is het Nationaal Bodemtraineeship:

> lees meer

28.08.2018

Trainee Joris bij JongSTRONG

Door trainee Joris Rooiman:

Als aanvulling op mijn werk bij de provincie Gelderland en het traineeship zit ik sinds april in het bestuur van JongSTRONG als penningmeester. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik mij meer in wil zetten voor het verjongen van de sector en voor de jongeren die al werkzaam zijn in deze sector.
Maar wat doe ik zoal binnen het bestuur?

> lees meer

28.08.2018

Door trainee Joris Rooiman:

Het bodemwerkveld verandert en wij veranderen mee. Om bodemvraagstukken waar organisaties mee zitten in een breder of ander perspectief te zien, werd op 19 april het Gelders Bodemcafé georganiseerd. Tijdens deze middag werden verschillende pitches met vragen gehouden en konden de aanwezigen daarna mee denken over de vragen.

> lees meer

12.04.2018

Bodemtraineeship begeleidt team bij Sustainable Business Challenge

Almere is een Growing Green City. Om antwoorden te vinden op vragen rondom gezonde voeding en bodemgezondheid, diende de gemeente Almere een case in voor de Sustainable Business Challenge van afgelopen najaar. Vanuit het Nationaal Bodemtraineeship, waren we als partner betrokken bij deze challenge. Met een multidisciplinair team werkten wij toe naar het antwoord op de vraag: hoe kan de compost van Almere worden gebruikt voor het concept Growing Green Cities? Onze begeleidersrol van dit team sluit naadloos aan bij onze eigen ambitie: nieuwe generatie betrekken bij vragen van de toekomst én meer aandacht vragen voor de bodemsector als werkveld.
De bodemsector als werkveld is lang onderbelicht gebleven. Door grote vraagstukken rondom de energietransitie, de klimaatverandering en de circulaire economie wordt steeds duidelijker dat de bodem en ondergrond meer (urgente) aandacht verdient.

> lees meer

30.03.2018

Laatste kans: Schrijf je in!

03.04.2018

Bodemtrainees voor de Floriade

De Floriade is niet alleen de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 plaatsvindt, maar ook een nieuwe, groene stadswijk die na de wereldexpo aan de oever van het Weerwater verrijst. In het kader van een traineeproject, in opdracht van de WUR, hebben vier bodemtrainees afgelopen kwartaal meegedacht over interessante concepten die op de Floriade gepresenteerd kunnen worden. Govert Geldof van Geldof c.s. vertelt als begeleider van de trainees hoe moderne gildes kunnen bijdragen aan kennisoverdracht. Bodemtrainee Martijn Erkelens, werkzaam bij de Unie van waterschappen en het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond, vertelt over zijn ervaringen als projectleider van het team.

> lees meer

19.03.2018

Agenda voorjaar 2018

Vrijdag 13 april 2018
Start nieuwe traineegroep & afscheid eerste bodemtrainees

Donderdag 19 april
Bodemcafé Soils2meet - Pakhuis Noorderhaven (Zutphen)

Woensdag 2 mei
Lunchlezing studievereniging Concept UT Twente (Civiele Techniek) - lezing over traineeproject Waterfootprint

Vrijdag 18 mei
Bodemchallenge verzilting Aeres Hogeschool

Woensdag 13 juni
Presentatie Aeres Hogeschool, veldwerkweek Dronten

Vrijdag 29 juni
Congres Bodemenergie studievereniging U.A.V.

19.03.2018

Stand van zaken 2018

Bodem leeft, groeit en daagt uit. Vanuit het traineeprogramma gaan bodemtrainees bij verschillende organisaties met diverse vraagstukken aan de slag. Samen met hen en het werkveld gaan wij de bodemuitdagingen in de toekomst aan. Zoals toenemende drukte in de ondergrond, teruglopende bodemvruchtbaarheid en bodemdaling. Voor starters zijn dit juist kansen om in het bodemwerkveld aan de slag te gaan.

> lees meer

19.03.2018

Provincie Gelderland: trainee helpt met integraal denken

Provincie Gelderland is blij met bodemtrainee Joris Rooiman en dat is niet zomaar. Programmamanager Henk Driessen: ‘We staan als maatschappij voor complexe opgaven, zoals de energietransitie en de klimaatuitdagingen. Binnen de provincie hebben we veel kennis, maar we zijn nog veel gericht op klassieke bodemtaken. Waar we heen willen is een meer integrale benadering; meer samenwerking met andere partijen en andere beleidsvelden. Als trainee kan Joris hier een rol in spelen. Hij houdt ons echt een spiegel voor."

> lees meer

08.12.2017

3D-volutie: Trainees innoveren voor provincie Zuid-Holland

Hoe kom je samen tot een innovatief product? Dat liet de projectgroep van Michiel Feijt zien in een project voor de provincie Zuid-Holland. Michiel: "Voor het oplossen van vraagstukken rondom klimaat, energie en woningbouw heeft de provincie kennis nodig over de bodem. Wij hebben uitgezocht wat de behoeften zijn aan 3D-visualisaties binnen de provincie en wat er door andere sectoren al voor 3D-visualisaties zijn ontwikkeld. Zo kwamen wij tot een eindproduct dat verschillende typen gebruikers helpt bij communicatie en besluitvorming rondom bodemgerelateerde vraagstukken."

Op de projectpresentatiedag van 11 oktober won het project van Michiels groep zowel de juryprijs voor ‘Meest Innovatie Project' als de publieksprijs.

> lees meer

30.10.2017

Even voorstellen: Trainee Martijn

Van studiegenoten hoorde ik over het Nationaal Watertraineeship en na het ontvangen van een hele leerzame en uitdagende vacature binnen het bodemwerkveld ben ik het Nationaal Bodemtraineeship ingedoken. Door mijn opleidingen bezit ik een multidisciplinaire blik op het werkveld die ik nu goed kan inzetten bij mijn huidige werk. Mijn functie is gedeeltelijk bij de Unie van Waterschappen en het Uitvoeringsprogramma bodemconvenant.

> lees meer

30.10.2017

Agenda najaar 2017

Woensdag 1 november:
Life Science Career Event S.V. Gyrinus Natans (Biologie en Biomedische Wetenschappen) - VU Amsterdam

Woensdag 8 november:
Symposium Bodembreed - HAS/ZLTO Den Bosch

Donderdag 9 november:
Nationaal Congres Bodemdaling: Heel Holland Zakt - Rotterdam

Vrijdag 8 december:
Sustainable Business Challenge (finale) - Almere

27.10.2017

Kick-off 13 oktober

De kick-off van het Nationaal Water- en Bodemtraineeship is misschien wel het meest feestelijke moment in het jaar: een dag van wederzien, gezelligheid, afscheid en kennismaking. Waar huidige trainees, alumni, het programmabureau en de trainers elkaar ontmoeten.

> lees meer

27.10.2017

VIC excursie Jong STRONG

De uitgestelde excursie van JongSTRONG naar het Veenweide Innovatiecentrum (VIC) in Zegveld, werd door ongeveer 25 deelnemers bezocht. Zegveld ligt midden in het Groene Hart, niet ver bij Woerden vandaan. De netwerkorganisatie voor jonge professionals in de bodem en ondergrond organiseerde een dag met het thema landbouwbodems en waterkwaliteit.

> lees meer

26.10.2017

Grondboorkampioenen 2016 gaan de strijd aan!

Boren of verzuipen: het is er op of eronder tijdens het jaarlijkse Grondboorkampioenschap. Tijdens deze zinderende wedstrijd gaan bodemfanatici de strijd met elkaar aan om de grondboor zo snel mogelijk, tot het handvat, de grond in te boren. In de kleïge, en vaak al versteende grond tijdens de gure oktobermaand ergens op de akkers van Wageningen, vormt dat een grote fysieke en mentale uitdaging. Vorig jaar won het Nationaal Bodemtraineeship - als sponsor van het evenement - met vlag en wimpel, op basis van karakter, fysieke kracht, strategie en enthousiasme.

> lees meer

25.10.2017

Pitchen doe je zo!

'Hier stond een dame op een denkbeeldige zeepkist. Een ijzersterke presentatie en ook nog eens helemaal uit het hoofd, Knap!' Met deze woorden reikte jurylid Ap Verheggen na de NBT/NWT-projectpresentaties op 6 oktober bij Waterschap Rivierenland, de prijs voor de Beste Pitch uit aan Nanda Sweres. We hadden natuurlijk een paar vragen aan deze pitch-ster.

> lees meer

25.10.2017

Alterra blij met trainee als veldbodemkundige

Sinds juni 2017 heeft Wageningen Environmental Research (WEnR/ Alterra) voor het eerst een trainee in huis. Mirjam Hack, teamleider ‘Bodem, Water en Landgebruik': ‘Wij zochten iemand die kon werken op het gebied van landschappelijke veldbodemkunde. Daar bestaat geen kant en klare opleiding voor, dus wij verzorgen intern die opleiding, maar hoe vind je nu iemand die de juiste kwaliteiten en interesses heeft voor dit vak? Een collega opperde om de hulp in te roepen van Jaap Feil van het Nationaal Bodemtraineeship. Inmiddels hebben we Pieter Dijk als trainee. Volgens mij bevalt het van beide kanten heel goed!'

> lees meer

19.10.2017

Trainingen en projecten verdeeld over twee jaar: persoonlijk leiderschap, intervisie, coaching, communicatie en presentatie. Het zijn wat steekwoorden die betrekking hebben op de praktijk van het Nationaal Bodemtraineeship. Een programma dat zich in de eerste plaats natuurlijk richt op de trainee, maar onlosmakelijk verbonden is aan de organisatie waar zij voor werkzaam zijn. Dit motiveerde Michiel Feijt en Rogier Pronk het traineeship aan de collega's van Provincie Zuid-Holland te presenteren.

> lees meer

10.08.2017

Hoe vergaat het 'oud' trainee Daan Henkens?

Daan Henkens was watertrainee van 2013 tot en met 2015 en heeft een grote bijdrage geleverd aan het opzetten van het Bodemtraineeship. Hij blikt kort terug op zijn ervaring tijdens het traineetraject en hoe hij nu, als beleidsadviseur bij de Unie van Waterschappen, zijn weg vindt in de complexiteit van verschillende vakgebieden, belangen en persoonlijkheden.

> lees meer

04.08.2017

Lopen of verzuipen? Het nwt/nbt wadloopweekend!

1 en 2 juli was het zo ver. Dertig trainees reisden af richting het hoge noorden om met zijn allen te gaan wadlopen. Vanuit de activiteitencommissie georganiseerd als grote zomeractiviteit. Een heel weekend lang met medetrainees en oud trainees optrekken om elkaar beter te leren kennen. En waar kon dat beter dan in het hoge noorden?

> lees meer

02.08.2017

Inspiratiesessie met Matthijs Schouten

Op 8 juni jl. heeft het NWT/NBT, in samenwerking met Acacia Water, haar eerste inspiratiesessie georganiseerd. Een initiatief vanuit de activiteitencommissie, met als doel om tussen trainees onderling meer te ondernemen en organiseren. De sessie werd afgetrapt met een presentatie door Arjen de Vries, algemeen directeur en senior adviseur bij Acacia Water, waarna prof. dr. Matthijs Schouten met zijn natuurcollege van start ging.

> lees meer

07.07.2017

Projectevaluaties: wat brengen de projecten teweeg?

De trainees van het Nationaal Water- en Bodemtraineeship voeren al ruim 7 jaar projecten uit bij deelnemende organisaties. Deze projecten zijn actuele vraagstukken, waardoor de uitkomsten zeer relevant zijn voor de organisaties. Nu er ruim 60 projecten zijn gedaan, is een evaluatie van het geheel gehouden. Centraal in deze evaluatie staat het groepsproces. Wat zorgt ervoor dat deze projecten en het proces succesvol zijn? Wat is er met de resultaten gedaan en is er een vervolg op de projecten gekomen? Om deze vragen te beantwoorden zijn interviews met projectleiders en opdrachtgevers gehouden.

> lees meer

22.03.2017

Een kijkje bij het MWH Global project

Trainees Manouk (gemeente Rotterdam), Tessa (LTO Noord), Michiel (provincie Zuid-Holland) en Tom (MWH Global) hoopten via het project bij MWH Global de organisatie beter te leren kennen en daarmee vanuit een ander oogpunt het projectonderwerp te onderzoeken.

Michiel: ‘Ik ben vooral geïnteresseerd in de manier waarop MWH Global omgaat met het vertalen van data naar informatie. In mijn dagelijkse werk ben ik daar ook mee bezig, en wil graag leren hoe MWH de Bodemrisicokaart toepast.'

> lees meer

21.03.2017

Agenda

5 april 2017
Career Event ATGM, Avans Hogeschool Breda

7 april 2017
Projectpresentaties bij Waternet

11 april 2017
NKWK-conferentie, Beurs van Berlage, Amsterdam

12 april 2017
Roadshow Hogeschool Zeeland University of Applied Sciences

18 april 2017
Down the drain - Stichting Rioned, Ede

19 april 2017
Beta Career Event, Amsterdam

21 april 2017
Kick-Off nieuwe traineegroep

10-11 mei 2017
Civiele bedrijvendagen, Technische Universiteit Delft

12 mei 2017
Netwerkevent Studievereniging Sarphati (Sociale geografie en Planologie), Amsterdam

19 mei 2017
Bedrijvendag Omgevingswetenschappen, Universiteit Wageningen

19 mei 2017
Carrièredag Faculteit Ruimtelijk Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen

16.03.2017

Nationaal Bodemtraineeship 1 jaar!

We kijken al weer terug op een jaar van groei: Ontwikkeling van het programma, een toenemend aantal trainees en opdrachtgevers én meer zichtbaarheid in het bodem- en ondergrondwerkveld. Het Nationaal Bodemtraineeship (NBT) bestaat alweer 1 jaar! Momenteel hebben 11 trainees een uitdagende werkplek, verspreid over 5 opdrachtgevers. En dit aantal groeit! Positief dus. Tegelijkertijd is er nog genoeg ruimte voor verandering en verbetering om het programma te blijven ontwikkelen en bodem- en ondergrond in het algemeen meer op de kaart te zetten. Daar gaan wij de komende tijd mee aan de slag!

> lees meer

13.03.2017

Gemeente Rotterdam: Met het NBT sturen op de medewerker van morgen

Gemeente Rotterdam heeft steeds meer te maken met abstracte vraagstukken. ‘Hoe blijven we bijvoorbeeld het hemelwater in de stad afvoeren nu het steeds meer en steeds vaker regent? ‘We ontkomen er niet aan om ook naar de bodem te kijken', zeggen Kees de Vette en John de Ruiter van Gemeente Rotterdam. ‘En bodemspecialisten hebben we wel in huis, maar alleen specialistische bodemkennis is niet genoeg. Hier komt het Bodemtraineeship in beeld. Bodemtrainees zijn breed opgeleid, denken integraal en ze zijn goed in netwerken. De kwaliteiten die zij hebben, kunnen ze bij ons verder ontwikkelen aan de hand van echte vraagstukken. Daar leren zij veel van, maar wij óók. Dat is een van de mooie dingen van het traineeship; we kunnen samen sturen op onze medewerker van morgen.'

> lees meer

01.03.2017

Versterking van het NBT-team

Sannah Nagelkerken werkt sinds twee maanden als junior programmamanager bij het Nationaal Bodemtraineeship: "Vanuit mijn interesse voor mens en omgeving koos ik voor de bachelor Sociale geografie en Planologie, waar enig raakvlak is met het water en bodem. Naast mijn kennis en ervaring in het geografisch domein - en later de internationale politiek - ontdekte ik tijdens mijn studie vooral mijn affiniteit met en talent voor ontwikkeling van mens en organisatie."

> lees meer

01.03.2017

NBT op Aardwetenschappelijke Loopbaandag

Vrijdag 17 februari werd de Aardwetenschappelijke Loopbaandag gehouden op de VU te Amsterdam en natuurlijk was hier het Water- en Bodemtraineeship samen met Wetskills ook aanwezig! Deze dag wordt vooral bezocht door studenten met een geo-gerelateerde achtergrond die naast het volgen van workshops ook een kijkje kunnen nemen bij de stands van verschillende bedrijven.

> lees meer

28.02.2017

Activiteitencommissie van start!

Vanuit de behoefte van trainees om hun medetrainees, buiten hun eigen groep, beter te leren kennen is de activiteitencommissie ontstaan. De insteek is vooral sociaal: Gezamenlijk dingen organiseren en ondernemen, ook buiten werktijd. Sinds kort hebben we een programma voor dit jaar samengesteld, met zowel educatieve- als sociale activiteiten.

> lees meer

16.02.2017

Trainee Sven Stielstra: Niet zweverig, wel rood

De meeste trainees die solliciteren voor het Water- of Bodemtraineeship, worden na het selectieproces met een werkgever uit de betreffende sector gematcht. Bij deze werkgever blijven zij dan twee jaar werken. Zo ging het niet bij Sven. Sven startte in oktober 2016 met het Nationaal Bodemtraineeship nadat zijn werkgever, Bioclear Earth uit Groningen, met dit idee kwam.

> lees meer

17.01.2017

Verslag Jong Professional Weekend

Afgelopen september kwamen jonge bodemprofessionals uit verschillende organisaties samen om een leuk én inspirerend weekend door te brengen. Het idee van een Jong professional weekend is ontstaan naar aanleiding van een door JongSTRONG en Jong Leefomgeving georganiseerde sessie op het BodemBreed symposium 2015.

> lees meer

13.12.2016

Symposium Bodem Breed

Op 29 november waren we van de partij op het jaarlijkse symposium Bodem Breed bij Rijkswaterstaat in Utrecht. Een mooie dag, want we waren hier niet alleen aanwezig als bezoeker, we organiseerden ook samen met KOBO-HO (Kennis- en Onderwijscentrum Bodem en Ondergrond voor het Hoger Onderwijs) een workshop, getiteld: ‘Jong elan voor een vernieuwende bodemwereld'. De workshop leidde zowel bij werkgevers als studenten uit het veld tot enthousiasme en nieuwe inzichten.

> lees meer

12.12.2016

Samenwerking met KOBO-HO

Het Nationaal Bodemtraineeship is niet de enige organisatie die jongeren in aanraking brengt met het bodem- en ondergrondwerkveld. Een organisatie die dit ook doet, is het KOBO-HO, ofwel: het Kennis- en Onderwijscentrum Bodem en Ondergrond voor het Hoger Onderwijs. Geert Roovers, kartrekker van KOBO-HO: ‘Waar het Nationaal Bodemtraineeship zich richt op bijna afgestudeerden en jonge professionals, richten wij ons op jongeren die nog midden in hun studie zitten. Zo hebben we onder andere met Hogeschool Saxion de landelijke minor Bodem en Ondergrond ontwikkeld. Deze minor en het Nationaal Bodemtraineeship sluiten goed op elkaar aan.'

> lees meer

11.12.2016

Klant aan het woord: Provincie Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland heeft sinds april 2016 twee Bodemtrainees in huis en dat bevalt goed. Leo Hamerlinck, Beleidsmedewerker bij de Provincie: ‘In onze organisatie hebben we te maken met een uitstroom van personeel. Dat betekent dat we veel kennis en ervaring in huis hebben die we graag overdragen aan de nieuwste generatie. Maar het is absoluut geen eenrichtingsverkeer. Onze trainees, Michiel Feijt en Rogier Pronk, brengen zelf ook ontzettend veel kennis mee. Én een frisse blik! Die uitwisseling is echt ontzettend leuk.'

> lees meer

10.12.2016

Traineeproject bij Waterschap Vallei en Veluwe

Biense is Bodemtrainee bij Waterschap Vallei en Veluwe. In januari start hij als projectleider met een boeiend traineeproject. Biense: ‘Onder de waterschappen groeit het besef dat de gesteldheid van de bodem invloed heeft op het watersysteem. Waterschap Vallei en Veluwe is bijzonder gemotiveerd om haar blik te verruimen, vandaar dat ‘bodem' nu een speerpunt is. Ik ga daarom aan de slag met een aantal onderzoeksprojecten die zowel met waterbeheer als met bodemkwaliteit te maken hebben. Onze projectgroep gaat aan de hand van historische gegevens onder andere in kaart brengen wat het effect is van verschillende gewassen op de gezondheid van de bodem. Het is een mooie uitdaging om te mogelijkheden en verbeterpunten te vinden voor de bodem.'

> lees meer

05.12.2016

Volg het NBT op Social Media

Het Nationaal Bodemtraineeship is nu ook te vinden op Social Media! We plaatsen regelmatig een update op Facebook en Twitter. Daarnaast zijn we ook te vinden op LinkedIn.

Abonneer je op onze kanalen om niks te missen!

--> Facebook

--> Twitter

--> LinkedIn

01.12.2016

Inschrijvingen NBT zijn open!

De inschrijvingen voor het Nationaal Bodemtraineeship zijn weer geopend! Dus ben je net afgestudeerd, wil je graag aan de slag in het bodem- en ondergrondwerkveld én wil je daarnaast jezelf persoonlijk ontwikkelen? Schrijf je dan snel in en wie weet ben jij binnenkort één van onze Bodemtrainees!

30.11.2016

Programmamanager Nationaal Bodemtraineeship gezocht!

Wij zijn op zoek naar een programmamanager! Zie jij jezelf als hét nieuwe gezicht van het Nationaal Bodemtraineeship? Lees dan snel verder! Reageren kan tot 15 december a.s.

13.10.2016

Wij zijn grondboorkampioen!

Op 12 oktober vond het jaarlijks grondboorkampioenschap van studievereniging Pyrus weer plaats. Het NBT was, samen met het NWT, ook van de partij en werd vertegenwoordigd door alumni Leon en Iris en vanuit het programmabureau door Jaap.

Met een tijd van 2:13 minuten werd de snelste tijd neergezet en mogen we ons nu grondboorkampioen noemen! Top gedaan Leon, Iris en Jaap!

10.06.2016

Schrijf je nu in voor de tweede groep!

Word jij één van onze nieuwe bodemtrainees? De eerste werkplekken voor de tweede groep bodemtrainees komen binnen. Meld je dus snel aan! Hoe eerder je je aanmeldt, des te meer kans je maakt om de procedure succesvol te doorlopen. Kijk op de website voor de huidige vacatures en schrijf je in!

10.06.2016

Introductiedag jong KNW

Afgelopen 10 juni hebben onze bodemtrainees meegedaan aan de introductiedag van Jong KNW. Provincie Zuid-Holland was gastheer van deze dag en zorgde voor verdieping over het onderwerp bodemdaling. Het was een gezellige dag, waarbij ervaringen uitgewisseld werden met young professionals in de watersector.

15.04.2016

De eerste groep bodemtrainees is gestart!

Het Nationaal Bodemtraineeship is officieel van start! Op vrijdag 15 april is de eerste groep Bodemtrainees begonnen aan hun tweejarige traject als trainee voor het bodem- en ondergrondwerkveld. In Stadsvilla Sonsbeek in Arnhem kwamen Tom, Manouk, Cirsten, Rogier en Michiel samen voor hun eerste training en een feestelijk diner met hun collega's van het Nationaal Watertraineeship. We wensen onze eerste trainees een mooie en succesvolle start van hun carrière toe!

> lees meer

19.01.2016

Het Nationaal Bodem Traineeship gaat van start!

Op 15 april 2016 gaat het Traineeprogramma Bodem en Ondergrond van start. Met de komst van het Traineeship wordt invulling gegeven aan de afspraken over het behouden en delen van bestaande en nieuwe kennis en competenties uit het Convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020. Het traineeprogramma is een initiatief vanuit overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven en wordt ondersteund door het Uitvoeringsprogramma van het Convenant bodem en ondergrond. Al deze partijen erkennen de noodzaak om de bodem- en ondergrondsector te verrijken met een traineeship. De onderwerpen waaraan trainees werken, worden ingebracht door de deelnemende organisaties. Het bedrijf Bioclear is de eerste organisatie die een traineeplek aanbiedt (www.bioclear.nl).

> lees meer

> Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf je nu in en ontvang ca. vier keer per jaar het laatste nieuws.

> Lees de nieuwsbrief