Het werkveld van bodem en ondergrond heeft professionals nodig met een frisse blik die over grenzen heen kijken. Het Nationaal Bodemtraineeship speelt in op deze behoefte en biedt pas afgestudeerde hbo'ers en wo'ers een unieke en aantrekkelijke start van hun carrière in bodem en ondergrond.

Werken met talent

Werk met jouw talent

Werk met talent

Programma

Het Nationaal Bodemtraineeship is een voor het bodemwerkveld ontwikkeld programma van twee jaar. De trainees werken in die periode vier dagen per week als junior medewerker bij een organisatie in het werkveld van bodem en ondergrond. De vijfde dag is een traineedag, bedoeld voor persoonlijke ontwikkeling en projecten.

Persoonlijk Leiderschaps Programma

Tijdens de traineedag bieden we de Bodemtrainees een Persoonlijk Leiderschaps Programma (PLP). Dit programma hebben we ontwikkeld met Jet Centeno (Centeno Coaching) en Eveline van der Giessen (People's Connection), en wordt al bijna 10 jaar met succes uitgevoerd in het Nationaal Watertraineeship. Het PLP is gericht op persoonlijke ontwikkeling, waarbij thema's als zelfleiderschap, communicatie, vitaliteit, timemanagement en nog veel meer voorbij komen.

Het PLP-programma bestaat uit:

  • Trainingen
  • Coaching
  • Intervisie

Een persoonlijke coach begeleidt de trainees hierbij. Samen stellen ze een Persoonlijk Ontwikkelings Plan op. Het doel: spiegeling van het eigen gedrag en het vergroten van bewustzijn en inzicht. Ofwel: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?

Uitdagende projecten

Daarnaast werken de trainees samen met andere trainees aan uitdagende projecten van verschillende opdrachtgevers. Daardoor leren ze niet alleen hun eigen organisatie kennen, maar ook andere organisaties binnen de watersector en het bodemwerkveld (en de bijbehorende specifieke uitdagingen).

Werkveldverkenning

Het programmaonderdeel Ontdek het Werkveld biedt trainees de mogelijkheid om het bodemwerkveld in zijn volle breedte te leren kennen. Het bodemwerkveld kent zeer uiteenlopende thema's en door over de grenzen van het eigen werkveld heen te kijken kan een bodemtrainee waardevolle verbindingen leggen met andere thema's. In Ontdek het Werkveld hebben trainees ruimte om de diverse samenwerkingen en congressen te ontdekken en zetten ze zich in voor een zelf te organiseren netwerkevent.

Het gehele programma

Ieder jaar van het traineeship bestaat uit zo'n 47 traineedagen. Deze, in totaal 95 dagen worden ongeveer als volgt ingedeeld:

  • 30 trainingsdagen
  • 48 projectdagen
  • 10 dagen voor ‘Ontdek het Werkveld'
  • 7 dagen voor coaching en intervisie.

Daarnaast is er uiteraard ruimte voor netwerken en sociale evenementen.

Jaar 1

Bij de start van het trainingsprogramma ligt de nadruk op de trainingen vragen 'wie ben ik?' en 'hoe communiceer ik?'. In het tweede deel van het jaar gaan we daar praktisch op verder binnen projectmanagement en met vragen als 'hoe ga ik om met mijn tijd? of 'hoe vitaal ben ik?'. De training Projectmanagement zetten de trainees in de praktijk in tijdens twee projecten die ze uitvoeren in teamverband.

Jaar 2

In het tweede jaar ligt de focus van het trainingsprogramma meer op werken binnen de ontstane context. Met trainingen als situationeel leiderschap, systematisch gedachtengoed en beïnvloeding. Hoewel de trainees al in het eerste jaar beginnen met het ontdekken van het bodemwerkveld, ligt het zwaartepunt daarvan in jaar 2. Daarnaast doen de trainees wederom twee projecten.

Na het traineeship

Na het doorlopen van het traineeship kan de trainee zich vanuit persoonlijk leiderschap en de opgedane kennis en vaardigheden profileren als een breed georiënteerde, zelfsturende professional in het werkveld van bodem en ondergrond.

> Programma
Lees hier over het speciaal voor het bodem- en ondergrondwerkveld ontwikkelde programma van twee jaar.

> Onze trainees
Onze trainees hebben verschillende achtergronden, functies en opdrachtgevers. Ontmoet ze hier!

> Deelnemende organisaties
Door het hele land en vanuit alle hoeken van het bodemwerkveld doen organisaties mee met het NBT! Ontmoet onze opdrachtgevers.

> Projecten
De trainees werken gezamenlijk aan uitdagende en diverse projecten van deelnemende organisaties. Lees hier de projectverslagen!

> Mensen achter het NBT
Samenwerken staat centraal. Ontmoet het team, maar ook de trainers en partners.

> Programmabureau

> Privacyreglement