Het werkveld van bodem en ondergrond heeft professionals nodig met een frisse blik die over grenzen heen kijken. Het Nationaal Bodemtraineeship speelt in op deze behoefte en biedt pas afgestudeerde hbo'ers en wo'ers een unieke en aantrekkelijke start van hun carrière in bodem en ondergrond.

Werken met talent

Werk met jouw talent

Werk met talent

De Waterwijzer Landbouw

Wageningen University Research

Als vervanging van de verouderde HELP- tabellen is een nieuwe tool ontwikkeld om deze schade te bepalen: de Waterwijzer Landbouw (WWL).

Grondwaterstanden kunnen door verschillende manieren veranderen, onder andere door grondwateronttrekking of door peilverandering. Agrariërs kunnen dan last ondervinden van zout-, nat- of droogteschade. Als vervanging van de verouderde HELP- tabellen is een nieuwe tool ontwikkeld om deze schade te bepalen: de Waterwijzer Landbouw (WWL). Deze tool neemt niet alleen het huidige klimaat mee in de berekeningen, maar ook toekomstige weermodellen kunnen berekend worden.

Resultaten

De projectgroep heeft de huidige communicatie geanalyseerd, zodat de opdrachtgever deze in het vervolg beter kan organiseren om zodoende een breder draagvlak voor de tool te ontwikkelen.

Methode

Door potentiële gebruikers en andere geïnteresseerden te interviewen onderzochten Anne, Merijn, Mirjam en Pieter welke uitdagingen er spelen rondom de communicatie van de WWL en hoe deze kunnen worden opgelost. Omdat interviews veel tijd in beslag nam, dienden de projectdagen efficient ingestoken te worden. Betrokkenheid en strakke planning waren de ingredienten om dit goed te laten verlopen.

Projectteam en opdrachtgever

* Pieter Dijk (projectleider, WUR)
* Merijn Janssen (Aveco de Bondt)
* Mirjam Flierman (Waterschap Aa en Maas)
* Anne Cazemier (Brabant Water)

Opdrachtgever: Wageningen University Research.

Dit project werd uitgevoerd van juli-september 2017.


Inventarisatie bodempr...overzichtLood om zeep helpen


> Programma
Lees hier over het speciaal voor het bodem- en ondergrondwerkveld ontwikkelde programma van twee jaar.

> Onze trainees
Onze trainees hebben verschillende achtergronden, functies en opdrachtgevers. Ontmoet ze hier!

> Deelnemende organisaties
Door het hele land en vanuit alle hoeken van het bodemwerkveld doen organisaties mee met het NBT! Ontmoet onze opdrachtgevers.

> Projecten
De trainees werken gezamenlijk aan uitdagende en diverse projecten van deelnemende organisaties. Lees hier de projectverslagen!

> Mensen achter het NBT
Samenwerken staat centraal. Ontmoet het team, maar ook de trainers en partners.

> Programmabureau

> Privacyreglement