Trainee Natura 2000 Drenthe

Ben je enthousiast, gedreven, sociaal persoon en heb je affiniteit met ecologie/milieukunde? Word dan trainee Trainee Natura 2000 Drenthe bij Provincie Drenthe!

De Provincie Drenthe

De Provincie Drenthe zoekt een trainee die aan de slag wil met de Natura 2000 opgave in Drenthe oftewel onze natuurparels! Dit doe je door mee te ontwikkelen in projecten en activiteiten die bijdragen aan onze Vogel en Habitatrichtlijn (VHR) opgave. Je zoekt daarvoor de verbinding met de natuuropgaven Natuur Netwerk Nederland en Natuurinclusief Drenthe binnen het cluster natuurbeleid, maar ook met andere provinciale opgaven zoals klimaat, water en stikstof. Binnen het provinciehuis ben je in contact met andere teams, maar je gaat ook in gesprek met gemeenten, waterschappen en andere gebiedspartners.

Drenthe heeft net als de rest van Nederland een opgave te vervullen op het gebied van het halen van de Natura 2000 instandhoudingsdoelen, als onderdeel van haar bijdrage aan de Gunstige staat van Instandhouding voor haar soorten en habitattypen. Dit vraagt om een grote inzet in en om de Natura 2000 gebieden op het vlak van maatregelen, monitoring, onderzoek en verdere beleidsvorming. Belangrijke programma’s waaraan we werken zijn het Programma Natuurlijk Platteland (PNP) en het Drents Programma Landelijk Gebied (DPLG).

Jouw omgeving

Samen met collega’s van monitoring, vergunningverlening en realisatie zorgen we ervoor dat we onze VHR opgaven realiseren.

Dit doen we door de opgave te kwantificeren, te lokaliseren en te ontwikkelen. Dit doen we op basis van de laatste kennis en inzichten rondom Natura 2000 en de Vogel- en Habitatrichtlijn. De opgave realiseren we niet alleen, maar doen we in samenwerking met interne en externe partners. Waar mogelijk brengen we verschillende belangen bij elkaar en zoeken we slimme koppelingen die meerwaarde creëren voor natuur, landschap en natuurbeleving. Partijen met wie jij contact kan hebben binnen je rol zijn: LNV, terrein beherende organisaties, landbouwpartijen, gemeenten en waterschappen.

Jouw bijdrage

Jouw rol als junior/trainee

 • Je houdt regie op, en beheert, de verschillende interne en externe overleggen binnen het cluster VHR
 • Je zorgt ervoor dat de kennis en informatie die naar voren komt met de gebiedsgroepen goed en gestructureerd wordt gedocumenteerd.
 • Je organiseert bijeenkomsten met gebiedspartners om de opgave uit te leggen en te verduidelijken
 • Je ontwikkeld samen met monitoring en vergunningverlening de mogelijkheid om de optellende effecten van een knelpunt bij te houden (cumulatieve effecten)

Wat zoeken we in jou

 • Minimaal HBO werk- en denkniveau in de richting van ecologie, milieukunde of aanverwante studies;
 • Je bent een gedreven persoon die zich de natuuropgave in Drenthe aantrekt en die zich wil inzetten om Natura 2000 en VHR doelen te bereiken;
 • Je vindt het leuk projecten te draaien en op te treden als projectleider voor verschillende projecten die bijdragen aan de Vogel en Habitatrichtlijn;
 • Je hebt aantoonbare ecologische kennis of je bent in staat deze kennis je snel eigen te maken.
 • Je bent een sociaal persoon en je vindt het leuk een netwerk te onderhouden en uit te bouwen;

Wij vinden het echter vooral belangrijk wie jij bent. Jouw competenties en persoonlijkheid zijn doorslaggevend. Wij houden van diversiteit. Wij zijn nieuwsgierig naar jouw talent en hoe jij het verschil kunt maken voor onze organisatie. Als afgestudeerde hbo’er of wo’er met kennis én affiniteit met ecologie/milieukunde ben je van harte welkom. Opleidingen als Bos- en Natuurbeheer, Ecologie, Toegepaste Biologie, Milieukunde, Land- en Watermanagement en Civiele Techniek zijn altijd een goede basis.

Wat bieden we jou

 • Een leuke en leerzame werkomgeving waar je komt te werken in een klein maar enthousiast cluster waar mensen aan verschillende projecten en processenwerken;
 • Begeleiding bij het leren kennen van de organisatie en bij (de start van)projecten;
 • Opleidingsbudget inzetbaar voor je eigen ontwikkeling.

Drenthe-traineeship

Als trainee word jij onderdeel van het Drenthe-traineeship. Dit is een traineeship meteen bijzonder focus op de natuurontwikkeling in de provincie. Jij bent gedurende tweejaar verbonden aan één van de zeven deelnemende organisaties aan dit traineeship. Je gaat in deze periode je mede-trainees en hun organisatie goed leren kennen en begrijpen waar zij voor staan in de natuurontwikkeling in Drenthe. Samen ga je op bezoek bij de mooiste en interessantste projecten op het gebied van natuur buiten en vooral ook binnen de provincie.

Daarnaast doorloop je samen met de trainees een gezamenlijk trainingsprogramma en leer je van en met elkaar! Je ontwikkelt je in deze twee jaar tot een specialistische professional, waardoor je:

 • Je eigen talenten kent en deze benut om doelen te bereiken;
 • Theorie en praktijk met elkaar leert verbinden;
 • De organisatie en haar omgeving begrijpt en leert hoe je daarmee omgaat;
 • Tot visievorming komt;
 • Anderen weet te betrekken;
 • Onderneemt en lef toont.
 • Dit doe je vanuit je eigen leerstijl en samen met je teammanager, je talentmanager en/of je mentor

Het programma van het Nationaal Watertraineeship

Het Nationaal Watertraineeship brengt jonge talenten vanuit alle disciplines over de volle breedte van de keten bij elkaar. Je ontvangt onder andere trainingen op het gebied van vakinhoudelijke, persoonlijke én professionele ontwikkeling. Denk aan coaching, intervisie en gastcolleges van vele experts. Bovendien werk je aan multidisciplinaire projecten bij vier verschillende organisaties in de sector. Zo krijg je inzicht in en begrip voor alle verschillende perspectieven, en ontwikkel je een breed netwerk. Tijdens het traineeship leer je zowel de watersector als jezelf goed kennen. Daardoor beschik je na twee jaar bij één werkgever over alle benodigde vaardigheden en inzichten om aan ‘het echte werk’ te beginnen. Jouw duurzame toekomst begint hier!

Wil jij meer weten over deze functie?

Neem contact op met Bart van de Ven, bart@nationaalwatertraineeship.nl of bel naar + 31 6 34 21 88 69.

Solliciteren doe je doormiddel van het versturen van je CV, diploma, cijferlijst, motivatie en een foto van jezelf naar info@nationaalbodemtraineeship.nl

Meer vacatures

Trainee Nationaal Bodemtraineeship

Wat wordt jouw duurzame toekomst? Wil je straks écht van waarde zijn? En ben je bereid om via persoonlijke, professionele en vakinhoudelijke groei jouw carrière een kickstart te geven? Dan…
Lees meer