Het werkveld van bodem en ondergrond heeft professionals nodig met een frisse blik die over grenzen heen kijken. Het Nationaal Bodemtraineeship speelt in op deze behoefte en biedt pas afgestudeerde hbo'ers en wo'ers een unieke en aantrekkelijke start van hun carrière in bodem en ondergrond.

Werken met talent

Werk met jouw talent

Werk met talent

Zo word je trainee

Ben je een gedreven HBO'er of WO'er met maximaal 2 jaar werkervaring en een aantoonbare affiniteit met bodem? Dan dagen we je uit om je aan te melden voor onze selectieprocedure. Maar let op: het bodemtraineeship is meer dan een ‘gewone eerste baan'.

Wat vinden we belangrijk? Onder andere 100% inzet, een ‘open mind' en een gezonde dosis enthousiasme. Je gaat graag met andere trainees aan de slag te gaan met projecten van verschillende werkgevers. Je wilt het maximale uit het trainings- en coachingsprogramma halen.

Toelatingseisen

Voor deelname aan het programma voldoe in in ieder geval aan een afgeronde hbo- of wo-opleiding hebben, bijvoorbeeld op het gebied van:

 • Civiele techniek
 • Fysische geografie
 • (Geo)hydrologie
 • Planologie
 • Bodem, water en atmosfeer
 • Milieukunde of milieuwetenschappen
 • Land- en watermanagement
 • Bestuurskunde
 • Communicatiewetenschappen

Ook met een opleiding die niet direct gelinkt is aan bodem maak je kans op een plek binnen het Nationaal Bodemtraineeship. Hierbij moet je ons ons wel kunnen overtuigen van jouw bijdrage aan het bodemwerkveld. Bijvoorbeeld door stages, onderzoeken of een overtuigende motivatie waaruit jouw passeie voor het werkveld blijkt.

Voor sommige traineefuncties gelden nog aanvullende eisen. Uiteraard geven we die van tevoren aan.

Al werk, toch meedoen?

Werk je al als starter bij een organisatie in het bodemwerkveld en wil je graag meedoen? Met maximaal twee jaar werkervaring ben je van harte welkom. Vraag je opdrachtgever of er mogelijkheden zijn om mee te doen en meld je aan voor het selectieproces. Je volgt dan de versnelde procedure; we hoeven immers geen traineewerkplek meer voor je te vinden.

Inschrijven

Via deze site kun je je het hele jaar door inschrijven voor de nieuwe lichting bodemtrainees. We beoordelen je inschrijving op verschillende elementen:

 • Je motivatie
 • De relevantie van je studieachtergrond
 • Je werk/ stage ervaring

Zien we toekomst voor je binnen het Nationaal Bodemtraineeship, dan krijg je een uitnodiging voor een selectiegesprek in ons kantoor in Den Haag.

Selectiegesprek

Tijdens het selectiegesprek bespreken we je opleidingen, eventuele werkervaring, wensen en ambities. Ook gaan we in op jouw leerdoelen binnen het traineeprogramma. Hierdoor kunnen we nog beter bepalen of het traineeship iets voor jou zou kunnen zijn en welke vacatures mogelijk interessant zijn. Daarnaast vragen we je twee referenten aan te leveren.

Na het gesprek hoor je of je in aanmerking komt voor de volgende stap in het selectieproces. Daarna ontvang je een uitnodiging voor een van de selectieochtend.

De selectieochtend

Tijdens de selectieochtend doe je mee aan een proeftraining en vertellen wij meer over het traineeprogramma. Na de ochtend beoordelen wij of jij binnen het traineeprogramma past. Zijn we allebei van mening dat dat het geval is, zit je definitief in onze kandidatenpool en gaan we op zoek naar een passende functie.

Voorstellen bij de werkgever

Als we een functie voor je hebben gevonden, kijken we samen naar de vacature. Ben je geïnteresseerd? Dan sturen we je cv naar de organisatie uit ons netwerk. Je cv belandt niet in een la of archiefkast, maar komt rechtstreeks op het bureau terecht van degene die beslist over de invulling van de functie.

Overigens hoef je niet per se op ons te wachten. Als je geselecteerd bent voor het traineeship kun je ook zelf op zoek naar een passende werkplek. Voorwaarde is uiteraard wel dat ook de opdrachtgever mee wil doen aan het traineeship.

Het sollicitatiegesprek

Als de opdrachtgever aangeeft kennis met je te willen maken, regelen wij een afspraak voor een sollicitatiegesprek. Afhankelijk van de opdrachtgever kan het zijn dat na een positief verloop een tweede gesprek of assessment wordt ingepland.

Start als Nationaal Bodemtrainee!

Is er een match tussen jou en een opdrachtgever? Welkom in het Nationaal Bodemtraineeship!

> Zo word je trainee
Lees hier meer informatie over de selectieprocedure.

> Inschrijven
Wil je de trainee-uitdaging aangaan? Schrijf je in!

> Traineevacatures
Schrijf je nu in en start direct met de selectieprocedure!

> Jouw kans
Benieuwd wat het NBT jou kan brengen? Kijk of de visie van het NBT past bij jou!

> Ons aanbod
Geselecteerd? Geweldig! Je bent bodemtrainee! Lees hier wat dat betekent.