“NBT-trainees hebben een groot leervermogen” – Rob Markelbach

Waterschap Aa en Maas wil zich graag onderscheiden als sterk lerende organisatie. Want wie het beste uit zijn mensen haalt, zo stelt Rob Merkelbach, heeft ook de grootste toegevoegde waarde voor het werkveld. Vanuit die ambitie is het afdelingshoofd Onderzoek & Monitoring zeer te spreken over de trainees van het NBT.

Robs uitdaging liegt er niet om: het waterbeheer in Noordoost-Brabant op orde te houden, ondanks de veranderende omstandigheden. Niet te droog of nat, met voldoende ecologische kwaliteit en bovenal: veilig. Belangrijk werk dus, waardoor het voor het waterschap belangrijk is om de juiste mensen aan zich te binden.

“We zoeken échte talenten. De trainees van het NBT hebben een groot leervermogen, veel energie en ook nog een flinke maatschappelijk drive. Je moet begrijpen: waterschappen zijn uitvoerende organisaties. Wij kunnen niet in de plannenmakerij blijven hangen. NBT-trainees snappen dat.”

“Wij kunnen niet in de plannenmakerij blijven hangen”

Persoonlijke ontwikkeling

Jaren geleden had Rob onze eerste trainee onder zijn hoede. Inmiddels heeft hij er al heel wat begeleid. Dat is hem altijd goed bevallen, mede dankzij de ruime aandacht voor persoonlijke ontwikkeling in ons opleidingsprogramma.

“Het persoonlijke contact in de driehoek tussen werkgever, trainee en de begeleider is zeer waardevol. Daarbij staat de trainee altijd centraal, dat werkt perfect. Ondertussen profiteert iedereen van het proces. Het mes snijdt dus echt aan alle kanten.”

Informatievoorziening

Een belangrijke taak van een waterschap is informatievoorziening. Actuele meetgegevens zijn van groot belang voor bodem- en waterprofessionals, maar bijvoorbeeld ook voor boeren. Vervelend genoeg heeft het portal voor de waterinformatie soms last van storingen, vertelt Rob.

“Onze trainee is nu bezig om die storingen te verhelpen met behulp van interne en externe partijen. Daarbij heeft hij zich het probleem helemaal eigen gemaakt. Dat vind ik typerend voor het NBT. Hun trainees willen hier écht iets achterlaten. Niet alleen voor hun cv, maar ook voor zichzelf.”

“NBT-trinees willen écht iets achterlaten”

Maatschappelijk relevantie

In tijd en ruimte gezien is er voldoende water. Maar de verdeling is door het klimaat verschoven, legt Rob uit. Het is vaak óf te nat óf te droog, met grote consequenties voor de bodem. En het kan heel complex zijn om daar goed mee om te gaan.

“Er zijn grenzen aan de maakbaarheid. Provincies, gemeentes, de agrarische sector… ze hebben allemaal hun eigen belangen. De trainees van het NBT zijn zich daar heel bewust van. En door hun onderlinge contact en netwerk ontwikkelen ze een heel breed en genuanceerd beeld van het werkveld.”

Agenda

Niets gevonden.

 

 

 

keyboard_arrow_up