“Ik leer zelf ook nog dagelijks bij” – Tom Kuyper

Als er íemand is die veel over het NBT kan vertellen, is het Tom Kuyper. In 2016 behoorde hij tot de eerste lichting trainees; tegenwoordig begeleidt hij ze als projectmanager bij Stantec. Bij het adviesbureau voor bodemverontreiniging zien ze het NBT als ideaal opleidingstraject voor getalenteerde medewerkers.

Stantec opereert internationaal, maar in Nederland focust het adviesbureau vooral op milieuwetgeving en bodeminformatie. Toen het NBT werd opgericht, zagen ze bij Stantec een kans om talentvolle medewerkers meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling te bieden, vertelt Tom.

“Persoonlijke ontwikkeling van onze jonge medewerkers is van onschatbare waarde. Denk aan de verdieping in het werkveld en het opbouwen van een relevant netwerk. Daarvoor is geen betere plek dan het NBT. Soms leidt het NBT zelfs tot nieuwe partners. Zo heeft een project van een trainee onlangs geleid tot een samenwerking met het Hoogheemraadschap Rijnland.“

“Soms leidt het NBT zelfs tot nieuwe partners”

Rijkdom

Tom ziet het als een voordeel dat hij het NBT ook ‘van de andere kant’ kent. Door zijn ervaringen kan hij de trainees immers nog beter begeleiden in hun ontwikkeling. Los van het feit dat dat leuk is om dat te doen, levert hem het persoonlijk ook nog veel op.

“Het is een enorme rijkdom om aan het begin van je carrière zó intensief bezig te mogen zijn met je zelfontwikkeling. Dat vond ik als trainee al en dat vind ik nu nog steeds. Het voelt heel fijn om zo’n proces zo goed mogelijk te begeleiden. Daardoor leer ik zelf ook nog dagelijks bij.”

Geen overbodige luxe

De frisse blikken en netwerken van trainees zijn voor organisaties geen overbodige luxe, stelt Tom. Sterker nog: om maatschappelijke risico’s en vertragingen van grootschalige projecten te voorkomen, is het cruciaal om de bodem helder en zo breed mogelijk in kaart te brengen.

“Je loopt over de grond zonder erbij na te denken. Maar er bevindt zich een hele wereld onder je voeten! Verontreiniging, explosieven, archeologische vondsten… het zijn allemaal voorbeelden van restricties die bepalen hoe we het beste met onze bodem om kunnen gaan.”

“Er bevindt zich een hele wereld onder je voeten”

Proces

Tom koestert de herinneringen aan zijn projecten bij het NBT. Hij leerde er veel over zichzelf, maar ook over het vak en de sector in het algemeen. Hij stelt dat dat de laatste jaren niet is veranderd, want hij herkent precies hetzelfde proces bij de trainees die hij nu begeleidt.

“Wat de projecten van het NBT bijzonder maakt, is dat elke trainee gelijk is. Iedereen staat aan het begin van zijn carrière en iedereen heeft dezelfde vragen. Vanuit dat vertrekpunt is het heel leerzaam om dingen samen uit te zoeken. Én om kijkjes te nemen in de keuken van andere organisaties.”

Agenda

Niets gevonden.

 

 

 

keyboard_arrow_up