“Bij het NBT weten ze precies wat er speelt”

Alumnus Joris Rooiman

Als bestuurskundige kwam Joris Rooiman bij toeval in de ‘bodemwereld’ terecht. Hij studeerde af op het onderwerp besluitvorming in de bodem en ondergrond bij het Centrum Ondergronds Bouwen (COB). Toen iemand hem daar op het Nationaal Bodemtraineeship wees, besloot hij zich aan te melden.

Een traineeship leek Joris de ideale manier om de overgang van studeren naar werken minder abrupt te maken. Na zijn afstuderen wilde hij namelijk graag een zachte landing maken in het werkende leven. De keuze voor het NBT was dan ook een heel bewuste, vertelt hij.

“Het sprak me aan dat je voor twee jaar bij één werkgever blijft, want dan leer je jezelf en je collega’s goed kennen. Ook de ruime aandacht voor persoonlijke ontwikkeling sprak me aan. En de mensen achter het NBT zijn écht betrokken bij de bodemwereld. Ze weten precies wat er speelt.”

“Ik deel graag veel kennis met de mensen om mij heen”

 

Verbinden

Als bestuurskundige had Joris een kleine kennisachterstand op de ingenieurs en bodemdeskundigen. Maar door veel te vragen, leerde hij snel bij en bouwde hij een aanzienlijk netwerk op. Niet alleen bij de Provincie Gelderland waar hij werkte, maar ook daarbuiten.

“Mijn kracht ligt in het verbinden; ik deel graag veel kennis met de mensen om mij heen. Daardoor heb ik snel veel bijgeleerd over de bodem, zonder in te boeten aan mijn bestaande kwaliteiten. Dat alles breng ik nu in de praktijk bij de Gemeente Hengelo als Juridisch Beleidsmedewerker Bodem en als bestuurslid bij JongBodem.”

Dicht bij jezelf

De rode draad in het traineeship was voor Joris de les dat je dicht bij jezelf moet blijven. Hij kijkt met veel lof terug op de persoonlijke begeleiding die hij kreeg. Hoe blijf je constructief? En hoe ga je om met feedback? Ook leerde hij tijdens het traineeship veel over omgaan met andere karakters.

“Als twintiger kan het best lastig zijn om een ervaren collega te overtuigen die al lang in het vak zit. Maar ook daaraan werd aandacht besteed tijdens het NBT, bijvoorbeeld aan de hand van rollenspellen. Spelenderwijs ontdek je daardoor onder meer hoe je overtuigt en argumenten slim opvoert.”

“Dit traineeship zal altijd mijn basis blijven”

Toegankelijk

Hoewel hij pas op latere leeftijd ontdekte dat hij zich later met de bodem wilde bezighouden, voelt Joris zich thuis in het werkveld. Het is volgens hem geen harde en commerciële wereld. En je komt er vooral betrokken mensen tegen, die stuk voor stuk beschikken over een enorme drive.

“Ik dacht altijd dat traineeships voorbehouden waren aan studenten die op school de hoogste cijfers haalden. Zelf was ik geen enorme hoogvlieger, maar het NBT bleek in alles heel toegankelijk en benaderbaar. Waar ik ook terechtkom in de toekomst: dit traineeship zal altijd mijn basis blijven.”

Meer ervaringen

Trainee Joost Boerrigter Joost Boerrigter is trainee en rentmeester Trainee Joost Boerrigter werkt als rentmeester bij Drents Landschap. Tijdens zijn sollicitatie hoorde hij dat hij naast zijn baan het Nationaal…
keyboard_arrow_up