Bodemtrainee Giovanni Vellekoop over zijn carrière in combinatie met het traineeship

Welk werk doe je momenteel en met welk thema houd je je bezig?

Vanaf oktober 2023 ben ik in dienst bij de Gemeente Westland als trainee klimaat, water en bodemkwaliteit. Ik werk binnen ‘team duurzaamheid’ welke valt onder cluster; beleid. Binnen team duurzaamheid hou ik me voornamelijk bezig met klimaatadaptatie, waarbinnen ik specifiek de thema’s hitte en droogte voor mijn rekening neem. 

 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er bij jou uit?

Dat ligt meestal aan het aantal vergaderingen. Dagen met veel vergaderingen geven natuurlijk minder tijd voor andere dingen. Meestal werk ik dan tussen de vergaderingen door aan wat kleinere opdrachten, zoals bijvoorbeeld kijken op welke manieren hitte en droogte kunnen worden meegenomen bij (her)inrichting van een woonwijk. 

De dagen dat ik weinig vergaderingen heb ga ik vaak meer de diepte in en werk ik aan de grotere vraagstukken. Zo ben ik recent bijvoorbeeld bezig geweest om alle risicogebieden in Westland betreft hitte in kaart te brengen. Daarnaast ben ik druk bezig met het ontwikkelen van beleid wat betreft hitte en droogte. 

 

 

Wat spreekt je aan in je werk?  

Eigenlijk is het voor mij de perfecte combinatie tussen samenwerken en zelfstandig werken. Binnen ons team werken we regelmatig samen, wat denk ik cruciaal is bij klimaatadaptatie. Daarnaast vind ik het persoonlijk erg fijn om af en toe even te sparren met collega’s.  

Ook ben ik met steeds meer andere partijen in gesprek om hitte en droogte onder de aandacht te brengen en mogelijkse samenwerkingen te verkennen.  Zo gaat hitte bijvoorbeeld ook over de bescherming van kwetsbaren en ouderen, waarvoor samenwerking met ons sociaal domein (intern) en de GGD (extern) nodig is.  

Toch werk ik ook regelmatig zelfstandig. Aangezien ik mijn eigen thema’s heb, is er genoeg ruimte voor eigen invulling, wat ik wel fijn vind. Daarnaast zijn dit vrij nieuwe thema’s, die nog volop in ontwikkeling zijn. Dit betekent dat er ook dagen zijn dat ik vooral informatie verzamel, verwerk en vertaal naar Westland. Deze combinatie van samenwerken en zelfstandig werken vind ik erg fijn. 

 Verder is het ook gewoon erg leuk om mij in te zetten voor een klimaatadaptiever, groener en duurzamer Westland. 

 

Wat voor een profiel past er bij deze functie?

 Ten eerste is het denk ik vooral belangrijk dat je affiniteit hebt met klimaat, aangezien het zo’n grote en brede opgave is. Daarnaast is een gemeente een complexe organisatie, waar veel thema’s een rol spelen, waar veel verschillende mensen werken, waar de prioriteit niet altijd bij jouw thema’s ligt en waar vaak ook beperkt budget beschikbaar is. Deze combinatie van factoren vraagt wel om aanpassingsvermogen en een pro-actieve houding. Als je alles laat gebeuren en je maakt je overal erg druk om sneeuw je denk ik gemakkelijk onder. Het is dus ook belangrijk dat je aan de bel trekt als je even de weg of de focus kwijt bent.  

 

Waarom heb je voor het traineeship gekozen?

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik nog niet van dit specifieke traineeship had gehoord totdat ik solliciteerde op deze functie. Wel solliciteerde ik specifiek op traineeships, omdat ik dacht dat het voor mij de juiste volgende stap was. Een belangrijke reden voor de keuze van een traineeship was mijzelf, mijn interesses en mijn krachten beter leren kennen. Ik zag mezelf altijd als generalist die eigenlijk bijna alles leuk vond en ik hoopte dat een traineeship me hierin wat meer richting kon geven. Uiteindelijk ging het dus vooral om een traineeship in algemene zin, maar achteraf gezien ben ik erg blij dat dit traineeship het is geworden. Het past namelijk erg goed bij de bovengenoemde doelen die ik voor ogen had.  

 

Hoe bevalt het combineren van je werk met het traineeship? 

Erg goed. Hoewel ik de vrijdag (traineeship dag) altijd erg intensief vind door de vele sociale interactie en het drukke programma, voelt het toch altijd een beetje als een soort ‘extra’ dag. Het is even totaal anders dan een normale werkdag en ik kijk er eigenlijk elke week weer naar uit. Daarnaast is het ook gewoon altijd een leuke en gezellige dag en ik ga altijd weer met een voldaan gevoel naar huis.
Ook leer je tijdens het traineeship gewoon enorm veel dingen van zowel de trainers als van elkaar. Dit zijn dingen die je tijdens je werk weer toe kan passen. Ik denk dat een combinatie van een nieuwe baan met het traineeship erg waardevol is.  

 

 

In hoeverre zou je andere aanraden om het traineeship te volgen? ? 

We zijn pas een paar maanden bezig, maar vooralsnog ben ik erg positief. Ik heb al veel geleerd en daarnaast is het ook gewoon enorm leuk. Het is toch elke week weer een dag waar ik erg naar uitkijk, ook al vind ik het vaak best intensief. Zoals ik eerder al aangaf denk ik dat het een waardevolle combinatie is met het starten van een nieuwe baan. Daarnaast leer je enorm veel van elkaar, terwijl je ook nog een gezellige dag hebt. Als mooie bonus leer je ook nog enorm veel mensen in de water- en bodemsector kennen, erg goed voor je toekomstige netwerk. Dus tot nu toe zou ik het zeker aanraden! 

 

Wat heb je gedurende jouw werkperiode tot nu toe geleerd?

 Een van de dingen die ik eigenlijk nog steeds aan het leren ben, is het goed leren functioneren in een grote en complexe organisatie. Westland is een grote gemeente, wat betekend dat er veel mensen werken die elk weer eigen taken en belangen hebben. Eén van mijn doelen is uiteindelijk ook dat mijn thema’s onder de aandacht komen bij collega’s en vervolgens zo goed mogelijk worden meegenomen. Dit vraagt naast kennis ook om goede sociale vaardigheden. Daarbij is ook niet iedere collega en bestuurder even begaan met klimaatverandering, je leert dus ook om het op een andere manier te brengen die meer aanspreekt. Je werkt hiermee naar hetzelfde doel, maar brengt het op een manier die het desbetreffende individu meer aanspreekt. Zo breng je hitte bij de één als bescherming van kwetsbare personen en bij de ander maak je duidelijk dat het onderdeel is van een fijne, leefbare woon- en werkomgeving.
Dit soort sociale vaardigheden leren is een lang proces, waarin je steeds wat beter en geoefender in wordt. Dit is denk ik wel iets waarin ik enorm ga groeien de komende twee jaar.  

 

Wat heb je tijdens het traineeship tot nu toe geleerd?  

 Voordat ik aan het traineeship begon, dacht ik dat ik tijdens mijn studententijd een enorme persoonlijke groei had doorgemaakt. Dit denk ik nog steeds, al realiseerde ik me binnen een paar weken traineeship ook dat er ook nog zoveel te leren valt.
Het traineeship heeft me tot nu toe vooral meer laten nadenken over mijn persoonlijkheid, krachten en valkuilen en hoe ik hiermee om moet gaan in relatie tot anderen. Daarnaast was het systeem van ‘personal color’ totaal nieuw voor mij. Deze dingen sluiten dus eigenlijk erg goed aan op mijn werk. Ik heb het idee dat ik al erg veel geleerd heb, en we zijn pas een paar maanden bezig dus ik verwacht dat door nog veel meer bij gaat komen.  

 

Hoe ben jij bij je huidige werk terecht gekomen? 

Zoals ik al aangaf ben ik specifiek gaan zoeken op functies met een traineeship. Ik kwam de vacature eigenlijk bij toeval tegen, maar aangezien dit de gemeente is waar ik vandaan kom en opgegroeid ben sprak het me wel extra aan. Wel heb ik op meerderen plekken gesolliciteerd en ben ik bij meerdere partijen op gesprek geweest. Uiteindelijk heb ik toch gekozen om na mijn tijd in Wageningen terug te keren naar Westland, mede omdat het qua sociale contacten en financieel gezien een goede keuze was. Daarnaast had ik gewoon een goed gevoel bij de Gemeente Westland en ik ben blij dat ik daarnaar heb geluisterd. 

 

Heb je nog tips voor toekomstige trainees bij hun oriëntatiefase? 

 Ik denk dat het vooral belangrijk is om veel rond te kijken, motivatiebrieven te schrijven en op gesprek te gaan. Voor de eerste vijf sollicitaties die ik deed mocht ik niet op gesprek komen, wat me erg demotiveerde. Achteraf, realiseerde ik me dat dit ook kwam ook omdat ik enorm graag aan de slag wilde, waardoor ik ongeduldig was en op functies solliciteerde die eigenlijk helemaal niet bij mij paste. Uiteindelijk heb ik wel veel geleerd van deze ‘foutjes’. Want na veel oriëntatie, motivatiebrieven en gesprekken met anderen over wat ik wilde, mocht ik ineens bij vier partijen op gesprek komen. 

 

Ik wil toekomstige trainees dus vooral meegeven om veel te oefenen en niet gedemotiveerd te raken als je na een motivatiebrief niet wordt uitgekozen. Gewoon doorzetten en ik ben van mening dat je er altijd wel iets van leert. Zelf heb ik tijdens mijn periode van solliciteren nog best wat dingen over mezelf geleerd waardoor ik uiteindelijk een betere keuze heb gemaakt.
Uiteindelijk is er best veel keuze en is er altijd iets dat bij je past, soms duurt het alleen even voordat je dit gevonden hebt. Wordt dan niet ongeduldig of onrustig (zoals ik) en blijf rustig zoeken, want je vindt vast iets dat goed bij je past. 

 

 

Meer nieuws

Trainees op bezoek bij Mark Harbers

Vandaag waren onze trainees op bezoek bij de minister van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om vanuit hun perspectief als jonge water- en bodem professionals een brief te overhandigen…
Lees meer

Kennisfestival 7 april 2023

Elk half jaar organiseren wij het Kennisfestival met het Nationaal Water-; Energie; en Bodemtraineeship; hier presenteren onze 130 trainees de resultaten van de 28 projecten die zij hebben gedaan bij…
Lees meer
keyboard_arrow_up