Bodembewustzijn

Door trainee Sander van Nielen
Iedereen die aan of in de ondergrond werkt, weet hoe belangrijk de bodem is voor ons dagelijks leven en onze samenleving. Maar hoe veel weet jouw buurman daar eigenlijk van?
Veel mensen hebben geen idee van wat zich in de ondergrond afspeelt, laat staan wat we eraan te danken hebben. Terwijl er zo veel interessants in verborgen zit. Als Bodemtrainee heb ik het belang van de bodem meegemaakt. In dit stukje vertel ik daar meer over, aan de hand van een bijzondere ervaring.

Om te beginnen maak ik een uitstapje naar de watersector. De laatste jaren zetten waterschappen zich in voor waterbewustzijn: aan burgers laten zien hoe het water veilig en schoon wordt gehouden. Samen met aanwijzingen hoe mensen hier zélf bij kunnen helpen een krachtige combinatie.

De Gemeente Rotterdam wil ook het bewustzijn vergroten, maar dan over de bodem. Bodembewustzijn dus. Om dat te bereiken, stonden wat collega’s en ik op een kinderboerderij. Vergezeld door de ondergrond-explorer, een grote gele container, gaven we kinderen een kijkje onder de grond. De ondergrond-explorer is een reizende expositie die is opgebouwd met eenvoudige hulpmiddelen. Het was heel leuk om te zien hoe dit concept in al zijn eenvoud veel losmaakte bij de jonge bezoekers. Hier drie voorbeelden.

  • Een normale grondboor zorgt al voor veel enthousiasme. De kinderen vonden het spannend om ermee aan de slag te gaan. Wat zouden we onder de grond vinden?, vragen ze zich nieuwsgierig af. Met een boorprofiel legden we dan uit dat er meerdere lagen van humus, klei en zand te vinden zijn.
  • Dan de reactie op de bodembeestjes! Sommige kinderen vinden die griezelig, al zijn het vaak juist de ouders die hun neus ervoor optrekken. Naar pissebedden speuren, een duizendpoot op naam brengen; voor de meesten machtig interessant om te doen. Een kinderboerderij in het klein, en dat gewoon in de achtertuin! Om deze kinderboerderij te verzorgen, vertelden wij dan, is het belangrijk om af en toe compost of groente-afval in de tuin te strooien.
  • Ook de meerwaarde van de bodem wilden we zichtbaar maken. Daarvoor mochten de bezoekers eerst een emmer water vol viezigheid maken. Shampoo, tandpasta, WC-papier, alles ging erin. Vervolgens bleek een zeef van zand – van grof naar fijn – in staat om het water weer schoon te filteren. Zo nuttig kan een goede bodem dus zijn!

Met deze en vele andere activiteiten maakten heel wat jonge Rotterdammers kennis met de ondergrond. Daarbij kwamen heel wat emoties naar boven. Veel kinderen en ouders gingen daarnaast naar huis met nieuwe inzichten. Over riolering die we liever niet zien verstoppen, en over het belang van een gezonde bodem bijvoorbeeld.
Zoals men zegt, de jeugd heeft de toekomst. Dus het is een goede start om bij deze kinderen het zaadje van bodembewustzijn te planten! Wie weet zien we ze later terug, werkend in de bodemsector!

Meer nieuws

Trainees op bezoek bij Mark Harbers

Vandaag waren onze trainees op bezoek bij de minister van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om vanuit hun perspectief als jonge water- en bodem professionals een brief te overhandigen…
Lees meer
keyboard_arrow_up