Door trainee Luytzen Woudstra:
We hebben tegenwoordig water- en vuilafstotende schoenen, pannen met antiaanbaklaag en brandvertragend blusschuim. De stoffen die ervoor zorgen dat onze producten deze fantastische eigenschappen hebben behoren tot de perfluor-alkyl stoffen (PFAS). Deze stoffen zijn zo handig dat we ze overal tegenkomen. Niet alleen in ons windjack of antiaanbakpan maar ook in bankstellen, vloerbedekking en zelfs in gebitsreiniging. Kennen wij de bedreigingen van PFAS en hoe kunnen wij ons voorbereiden op toekomstig beleid? Met deze vragen gingen bodemtrainees begin dit jaar aan de slag.
Maar de handige eigenschappen van de PFAS hebben ook een keerzijde, ze zijn namelijk persistent, bio-accumulatief en toxisch. Op verschillende manieren komen ze in het milieu terecht; via de atmosfeer wanneer een teflonfabriek de stoffen uitstoot, bij het lozen van afvalwater of als bluswater in de bodem infiltreert na het blussen van een brand. In kleine hoeveelheden verweerd het zelfs van eerder genoemde producten en komt het uiteindelijk in de bodem terecht. Doordat PFAS zowel hydrofiel als hydrofoob zijn blijven ze aan de bodemdeeltjes hangen én spoelen ze uit. Ze circuleren en blijven tegelijkertijd hangen. Door middel van epidemiologisch onderzoek zijn verbanden aangetoond tussen PFAS en kankerontwikkeling, groeiverstoring en immuunsysteemafwijkingen. Dit is dus een serieuze verontreiniging waar we met zijn allen graag meer over willen weten.
Bij Stantec komen wij geregeld in aanraking met deze stoffen. Via een gerichte uitvraag van een klant of tijdens lopende onderzoeken. Voor Stantec hebben we tijdens dit NBT project antwoord gegeven op de volgende vragen: Wat is er op dit moment bekend over PFAS? Wat zijn de indicatoren voor PFAS in de bodem? En hoe kunnen we ons voorbereiden op toekomstig beleid? Door middel van literatuurstudie en interviews met verschillende bedrijven, overheden en kennisinstellingen hebben we een kennisdocument opgesteld.
We kwamen erachter dat de aandacht voor het onderwerp met de dag toenam, elke keer dat we bij elkaar kwamen waren er weer nieuwe onderzoeken of artikelen gepubliceerd. Ook ondervonden we dat de kennis nog versnipperd is en dat er geen landelijk beleid is. Dit zorgt ervoor dat er veel onduidelijkheid is over het onderwerp en dat de belanghebbenden zich afwachtend hebben opgesteld. Tegelijkertijd viel het op dat er ook voortrekkers zijn onder de beleidmakers die worden gevolgd door andere gemeenten en omgevingsdiensten.
Sinds het project groeit het aantal onderzoeken dat wij bij Stantec doen naar PFAS waarbij we de opgedane kennis direct inzetten.