Fietsexcursie Jong STRONG: ruimte voor de natuur

JongSTRONG bezocht op een zonnige 30 oktober het project de ‘Binnenveldse Hooilanden’, waar Willem Hendriks van ‘Mooi Binnenveld’ ons al fietsend rondleidde door het gebied.

De Binnenveldse Hooilanden is een bijzonder stukje nieuw natuur tussen Wageningen en Rhenen, waarbij burgers stukken grond aangekocht hebben om natuur te creëren en deze ook te beheren. Dit wordt gedaan samen met de (vroegere) boeren en natuurorganisaties uit de omgeving. Dit levert een unieke samenwerking op die probeert een habitat te creëren voor bijzondere planten en dieren en het historische blauwe grasland te behouden. De uitvoering is vorig jaar al gestart en in de zomer van 2021 is alles klaar.

Op verschillende plekken vertelde Willem ons over het ontwikkelingstraject waarin veel verschillende belangen mee gemoeid zijn. Zo kunnen de boeren in de omgeving geld verdienen met het beheer en is de afgegraven grond naar percelen in de buurt gebracht. Ook moest er rekening worden gehouden met de grondwaterstand, wat niet ideaal is voor de broedvogels. Hierdoor moesten er dus compromissen gesloten worden, wat interessante discussies opleverde. Een goede samenwerking en vertrouwen in elkaar is dus daarvoor essentieel.

Na de fietstocht hebben we het World Soil Museum bezocht op de campus van de Wageningen Universiteit, waar we een spontane rondleiding kregen. Tijdens de rondleiding hebben we bodemtypes over de hele wereld kunnen bewonderen en bestuderen. Dit leverde boeiende observaties op over de invloed van tijd, klimaat, moedermateriaal en de mens op de bodem op. We sloten de dag gezamenlijk af met een zeer gezellige borrel.

Kortom een hele afwisselende en interessante middag; dit smaakt naar meer! We hebben met Willem zelfs al een eerste idee opgegooid om in het voorjaar van 2021 weer langs te komen om het verschil te kunnen bewonderen tussen de herfst en de lente. Hopelijk hebben we dan net zo goed weer als dit jaar.

Door: Lisanne Broersen, bodemtrainee Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek.
Joris Rooiman (Gemeente Hengelo)
Arvid de Rijck (Witteveen+Bos)
Sven Verweij (NMI Agro)

Meer nieuws

Trainees op bezoek bij Mark Harbers

Vandaag waren onze trainees op bezoek bij de minister van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om vanuit hun perspectief als jonge water- en bodem professionals een brief te overhandigen…
Lees meer
keyboard_arrow_up