Het Bodemtraineeship leren kennen én ervaren bij Provincie Zuid-Holland

Trainingen en projecten verdeeld over twee jaar: persoonlijk leiderschap, intervisie, coaching, communicatie en presentatie. Het zijn wat steekwoorden die betrekking hebben op de praktijk van het Nationaal Bodemtraineeship. Een programma dat zich in de eerste plaats natuurlijk richt op de trainee, maar onlosmakelijk verbonden is aan de organisatie waar zij voor werkzaam zijn. Dit motiveerde Michiel Feijt en Rogier Pronk het traineeship aan de collega's van Provincie Zuid-Holland te presenteren.

Wanneer je aan collega's uitlegt dat je een traineeship volgt, wordt dit regelmatig beantwoord met een enigszins twijfelend “Interessant! Maar… wat doe je dan?”. De opzet is nog uit te leggen, maar wat je nu precies leert vraagt een andere aanpak. Om dit te delen werd de presentatie, na een korte introductie over de opbouw en organisatie, al snel een interactieve lunchbijeenkomst met ruim veertig deelnemers. Want als je als collega wilt begrijpen wat het betekent, moet je het op één of andere manier ervaren.

Zo werden er verschillende kleine opdrachtjes bedacht die betrekking hadden op het traineeprogramma en de deelnemers -ingedeeld in willekeurige groepen- moesten uitvoeren. Dit maakte bijvoorbeeld op ludieke wijze inzichtelijk dat ieder individu een opdracht op andere manier benadert en deelt. Deze inzichten vormden een mooie opening, want als dit al bij een kleine oefening duidelijk wordt, wat voor effect heeft dit dan op het ‘echte werk'? Ook de procesbegeleiding van traineeprojecten werd als opening gebruikt om zelfkritisch op gewoonten te reflecteren. Zo werd tijdens de lunch niet alleen duidelijk wat een bodemtrainee doet, maar vooral wat het programma toevoegt voor de trainee en organisatie.

Meer nieuws

Trainees op bezoek bij Mark Harbers

Vandaag waren onze trainees op bezoek bij de minister van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om vanuit hun perspectief als jonge water- en bodem professionals een brief te overhandigen…
Lees meer
keyboard_arrow_up