Manouk Los: Traineeship mooie overgang studeren naar werken

Met elke groep die het Nationaal Bodemtraineeship afrondt, groeit ons alumninetwerk. Ook Manouk Los behoort tot onze alumni. Nu ze in vaste dienst is gekomen bij de gemeente Rotterdam blikt ze terug op de afgelopen twee jaar. “Voor mij was het traineeship vooral een ideale overgang van de universiteit naar het werkende leven”, vertelt ze. “Ik wist nog niet zo goed wat ik wilde en als trainee had ik de kans om bij meerdere organisaties te kijken en mezelf te ontwikkelen. Ik ben bij gemeente Rotterdam blijven werken omdat ik het hier ontzettend naar mijn zin heb. Het contact met het NBT blijft. Erg fijn zo’n netwerk!”

Na haar studie aardwetenschappen wilde Manouk niet meteen vol de inhoud in, herinnert ze zich nog. Toen ze zich opgaf voor het Nationaal Watertraineeship ging ook net de eerste groep van het Nationaal Bodemtraineeship van start. Manouk sloot aan als bodemtrainee en ging bij de gemeente Rotterdam aan de slag met een groot loodverontreiniginsprogramma. “Een mooie uitdaging”, zegt ze daarover, “want er is hier veel loodindustrie geweest en dat zorgt voor meer schade dan gedacht. Vooral bij jonge kinderen. Ondertussen is er nog geen beleid op dit onderwerp, dus we hebben veel uit te zoeken. We hebben een uitvoeringsprogramma geschreven en zoeken nu naar een concrete aanpak samen met DCMR (de omgevingsdienst). Erg leuk om bij te dragen aan een onderwerp waarmee we als Rotterdam echt voorop lopen. ”

Tijd om te reflecteren

Terugkijkend op het traineeship vindt Manouk dat ze er veel aan heeft gehad. “Natuurlijk kun je ook wel aan jezelf werken als je een baan hebt van veertig uur, maar voor mij werkte het juist goed om vier dagen te werken. We hadden op de trainingsdagen echt de tijd om even los te komen van het werk. Daardoor kon ik reflecteren op vragen als: vind ik het eigenlijk wel leuk wat ik doe? Wat vind ik van mijn collega’s? Hoe gedraag ik me? Onze trainster Jet hield ons vaak een spiegel voor en ze voelde onze pijnpunten precies aan.”

Assertiever geworden

“Iets waar ik me al snel bewust van werd, is dat ik best wat assertiever mag zijn”, vervolgt Manouk. “Door te oefenen met trainingsacteurs heb ik hier echt stappen in gezet. Ik ben op werk zelfs presentaties gaan geven, terwijl ik dat eerst doodeng vond.” Ook van medetrainees leerde Manouk veel. “Deels was dat omdat we vaak hetzelfde doormaakten”, zegt ze. “Maar deels was het ook omdat we als mensen zo verschillend zijn. Ik kon me soms echt ergeren aan anderen! Dat bleek dan vaak te komen doordat zij een kwaliteit hebben die ik zelf nog wat meer kan ontwikkelen.” Ze lacht: “Ruimte innemen bijvoorbeeld.”

De verbinding blijft

Nu Manouk in vaste dienst is bij de gemeente Rotterdam, werkt ze wel vijf dagen. “Ik werk nog steeds aan het loodverontreinigingsprogramma”, vertelt ze, “maar ik krijg ook de kans om goed met ArcGIS te leren werken. Ik ben dus nog lang niet uitgeleerd en het lijntje met het Nationaal Bodem- en Watertraineeship blijft. We hebben nog steeds een app-groep met onze traineegroep en we gaan samen naar de halfjaarlijkse NBT/NWT-borrels. Als ik met andere jonge collega’s spreek, merk ik trouwens wel dat ik een enorm netwerk heb opgebouwd. Ik volg bijvoorbeeld (oud)trainees op LinkedIn die ook bezig zijn met data en met andere interessante projecten. Als het nodig is, weten we elkaar te vinden!”

Meer nieuws

Trainees op bezoek bij Mark Harbers

Vandaag waren onze trainees op bezoek bij de minister van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om vanuit hun perspectief als jonge water- en bodem professionals een brief te overhandigen…
Lees meer
keyboard_arrow_up