Stand van zaken 2018

Bodem leeft, groeit en daagt uit. Vanuit het traineeprogramma gaan bodemtrainees bij verschillende organisaties met diverse vraagstukken aan de slag. Samen met hen en het werkveld gaan wij de bodemuitdagingen in de toekomst aan. Zoals toenemende drukte in de ondergrond, teruglopende bodemvruchtbaarheid en bodemdaling. Voor starters zijn dit juist kansen om in het bodemwerkveld aan de slag te gaan.

Ook dit jaar zijn wij actief aan de slag te gaan om ‘young professionals’ te betrekken in het traineeprogramma en het bewustzijn van het belang van bodem- en ondergrond te vergroten. Zo hebben wij door het hele land workshops gegeven aan studenten over het traineeship maar ook bodemvraagstukken inhoudelijk. In Enschede, Eindhoven en Wageningen brachten wij een bezoek aan de carrièredagen en gingen in gesprek met studenten Civiele Techniek en Aardwetenschappen. Maar ook starters met een niet-technische of bodemgerelateerde achtergrond kunnen aan de slag in het bodemwerkveld. Juist die verschillende invalshoeken brengen nieuwe ideeën en projecten teweeg.
Binnen het traineeship zijn dit jaar vier bodemprojecten van start gegaan waarvan de resultaten vrijdag 6 april tijdens de projectpresentaties gepresenteerd zullen worden. Deze projecten laten de verscheidenheid in bodemthema’s duidelijk zien en hoe dit vanuit verschillende perspectieven benaderd kan worden. Meer weten? In deze nieuwsbrief wordt een van deze projecten ‘werknetwerk bodemgezondheid’ belicht.

Het bodemtraineeship bestaat twee jaar, het aantal trainees breidt uit, evenals het netwerk. Daarom werd het hoog tijd om bij te praten, kennis uit te wisselen en nieuwe ‘bodemcollega’s’ te leren kennen tijdens een borrel. Op donderdag 8 maart jl. startten wij de avond met vier inleidende pitches over de stand van zaken in het bodemwerkveld: waar liggen de uitdagingen en waar zien wij kansen? De algemene vraag lag bij de trainees: welke rol kunnen zij spelen in deze vraagstukken? Met deze input kunnen wij als programmabureau, de trainees en het werkveld de aankomende tijd weer op pad!

Meer nieuws

Trainees op bezoek bij Mark Harbers

Vandaag waren onze trainees op bezoek bij de minister van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om vanuit hun perspectief als jonge water- en bodem professionals een brief te overhandigen…
Lees meer
keyboard_arrow_up