Trainee Jordy van ‘t Hull: een voorliefde voor landbouwthema’s

Hoe kunnen we koolstof uit de lucht opslaan in de bodem? Hoe kunnen we de emissie van lachgas en CO2 vanuit de landbouw verminderen? Met dit soort vraagstukken houdt bodemtrainee Jordy van ‘t Hull zich sinds mei bezig bij Wageningen Environmental Research (WENR). “Mijn interesse ligt bij de interactie tussen bodem en klimaat”, vertelt hij. “Verder vind ik het leuk om mezelf te ontwikkelen. Toen het Nationaal Bodemtraineeship me vroeg of ik als trainee in Wageningen aan de slag wilde, was de optelsom snel gemaakt. Ik merk dat ik een voorliefde heb voor landbouwthema’s en ik zie mezelf hier nog wel promotieonderzoek doen.”

Met een bachelor in aardwetenschappen en een master in climate studies, kon Jordy na zijn afstuderen in 2017 veel kanten op. “In mijn eerste baan ging het vooral om bodemverontreinigingen”, vertelt hij. “Een interessant onderwerp, maar ik kwam er al snel achter dat er te veel herhaling in het werk zat. Dat is niets voor mij. Ik besloot een extra master te doen om lesbevoegdheid te krijgen en daar was ik net mee begonnen, toen ik op een carrièredag sprak met Sannah van het NBT. Zij vertelde me over het water- en bodemtraineeship en ik was meteen om.”

Als een jas

Jordy ging het selectieproces in en werd geschikt bevonden. Dat hij drie maanden later al gebeld zou worden voor een passende baan, had hij echter niet verwacht. “Op de een of andere manier heb ik altijd al iets gehad met landbouw”, vertelt hij. “Dat ik bodem- en klimaatvraagstukken nu kan koppelen aan dit onderwerp is echt geweldig. We doen hier relatief veel in opdracht van het ministerie van landbouw, maar we werken ook voor andere opdrachtgevers. Vanaf volgende week ga ik metingen doen naar de emissie van lachgas uit mest en daarbij ga ik zelf aan de slag met een meetinstrument. Onderzoek waarbij we zelf de metingen doen komt steeds minder vaak voor, dus ik ben blij dat ik dit nu kan doen.”

Wat doe ik en waarom?

Elke vrijdag werkt Jordy met zijn groep medetrainees aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Jordy: “Tot nu toe zijn we, met NBT-coach Evelien, onder meer bezig geweest met persoonlijk leiderschap, projectmanagement en presentatievaardigheden. Vooral persoonlijk leiderschap vond ik interessant. Doordat we werken met verschillende modellen, kan ik mijn eigen gedrag en het gedrag van anderen beter plaatsen. Hierdoor kan ik ook bewuster omgaan met uitdagingen.”

Durven

“Iets waar ik bijvoorbeeld tegenaanloop”, vertelt Jordy verder, “is dat ik in meetings met collega’s regelmatig niet zeg wat ik denk, terwijl er in mijn hoofd van alles omgaat. Door mezelf steeds een zetje te geven, ben ik vaker mijn ideeën gaan delen en dat wordt gewaardeerd. Bewustwording is dus een eerste stap. Als je je bewust wordt van je gedrag en je de absolute wil hebt om iets te veranderen, dan kan dat. En dáár kan het NBT je in ondersteunen. Met mijn uitdaging gaat het al een stuk beter, maar ik blijf oefenen tot het vanzelf gaat.”

Zin om te promoveren

Hoewel Jordy net begonnen is, is hij helemaal in zijn element. “De baan die ik nu heb heeft nooit online gestaan”, zegt hij. “Zonder tussenkomst van het NBT zou ik nu waarschijnlijk iets heel anders doen. En dat vind ik dus zo mooi aan het NBT, het bureau heeft echt geluisterd naar mijn wensen en de match gemaakt met WENR. Deze baan en de thema’s waar ik mee werk liggen me zo goed, ik zie mezelf hier nog wel een PhD doen. Zo kan ik verder onderzoek doen naar klimaat- en bodemgerelateerde vraagstukken, zoals bijvoorbeeld ook voedselzekerheid.”

Meer nieuws

Trainees op bezoek bij Mark Harbers

Vandaag waren onze trainees op bezoek bij de minister van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om vanuit hun perspectief als jonge water- en bodem professionals een brief te overhandigen…
Lees meer
keyboard_arrow_up