Verslag Jong Professional Weekend

Afgelopen september kwamen jonge bodemprofessionals uit verschillende organisaties samen om een leuk én inspirerend weekend door te brengen. Het idee van een Jong professional weekend is ontstaan naar aanleiding van een door JongSTRONG en Jong Leefomgeving georganiseerde sessie op het BodemBreed symposium 2015.

In de sessie ‘Kennisdelen, niet lullen maar poetsen' hebben deze netwerkorganisaties voor jonge professionals een pleidooi gehouden voor verjonging en vernieuwing van het werkveld bodem en ondergrond. De aanleiding voor dit pleidooi is de signalering dat de aanwas van jonge professionals in het werkveld bodem en ondergrond laag is, terwijl er wel genoeg uitdagingen liggen in dit werkveld. Om bij te dragen aan de verjonging en vernieuwing van het werkveld bodem en ondergrond hebben JongSTRONG en Jong Leefomgeving een aantal ‘procesinnovaties' bedacht, waaronder een speciaal weekend voor jonge professionals.

Doel van het Jong professional weekend is om een inspirerend, leuk én inhoudelijk weekend te organiseren. Daarvoor is een ‘opdrachtgever' gezocht met een concreet vraagstuk die in ruil voor een casus leuke en verfrissende ideeën krijgt geleverd. Jonge professionals krijgen daarbij bovendien de gelegenheid om op een leuke, laagdrempelige manier aan hun netwerk én aan een actueel vraagstuk te werken.

Het vraagstuk draaide dit weekend om de Omgevingswet en wat de meerwaarde is van een integrale 3D benadering, door de complexe vraagstukken die bij de ambities om de ruimte 3-dimensionaal te benaderen komen kijken. Met behulp van leuke werkvormen en nieuwe tools is de groep jonge professionals aan de slag gegaan om voor de gemeente Haarlem uit te zoeken wat de meerwaarde kan zijn van een integrale 3D benadering van de leefomgeving. Hierbij stond het pilotgebied Amsterdamsevaart centraal. Met deze opdracht hebben de deelnemers ervaring op kunnen doen met het opstellen van een integrale 3D Omgevingsvisie en de afwegingsprocessen en instrumenten die hierbij kunnen helpen.

Het jong professional weekend begon donderdagavond met een kennismakingspel, waarbij de opdrachtgever een aantal inleidende presentaties gaf. Hierna was het tijd om het pilotgebied in het veld te gaan bekijken, hierdoor kregen de jong professionals een goed beeld van het plangebied. Na dit veldbezoek gingen de deelnemers in groepjes aan de slag. De opdracht was om te komen tot een 3D Omgevingsvisie voor het pilotgebied de Amsterdamsevaart.

Na een verrassend begin van de tweede dag, Chinese Yoga om de band met de ondergrond en het bewustzijn te versterken, was het tijd om verder te gaan met de opdracht. Tijdens dag 2 was de opdracht aan de deelnemers om de vertaalslag te maken van hun scenario, de ambities daarvoor en de functies die daarbij passen, naar het gebied. Onder het motto ‘wat kan waar' zijn de groepen hiermee aan de slag gegaan, met behulp van een blanco 2D kaart van het gebied én een blanco dwarsprofiel voor het 3D aspect. De uitdaging daarbij was om de ondergrond ook te benutten én je daarbij te realiseren hoe functies zich onder- en bovengronds tot elkaar verhouden. Vervolgens was de uitdaging om de plannen met behulp van een verhuisdoos en knutselmateriaal daadwerkelijk op een 3D-manier te presenteren.

In de loop van de middag was het tijd voor de groepjes om het eindresultaat te presenteren. Daarbij waren twee sponsoren van het jong professional weekend aanwezig om de resultaten mede te beoordelen: Geert Roovers (Saxion Hogeschool) en Jaap Feil vanuit het Nationaal Bodemtraineeship. Het weekend kwam met de presentaties aan het einde. De jong professionals kijken terug op heel geslaagd weekend: erg leuk, leerzaam en goed voor netwerken. Op naar het volgende weekend?!

Meer nieuws

Trainees op bezoek bij Mark Harbers

Vandaag waren onze trainees op bezoek bij de minister van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om vanuit hun perspectief als jonge water- en bodem professionals een brief te overhandigen…
Lees meer
keyboard_arrow_up